Općine BiHPolitika

Živinice ukidaju takse privrednicima

Na prijedlog gradonačelnika Samira Kamenjakovića na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Živinice ukinute su određene gradske administrativne takse, a druge su značajno smanjene.

Naime, Grad Živinice želi poboljšati uslove i podržati svoje građane i privredne subjekte koji ovdje posluju, privući nove investitore i poboljšati uslove za ulaganje, te je građane oslobodio određenih gradskih administrativnih taksi koje je Grad direktno naplaćivao.

Gradonačelnik Samir Kamenjaković prihvatio je amandmane poslodavaca koji se tiču firmi i tim povodom preduzeo mjere iz oblasti privrede.

Prva od mjera olakšanja za građane iz oblasti privrede je da se prilikom osnivanja firmi, d.o.o. i obrta, građani oslobađaju od svih gradskih administrativnih taksi koje su potrebne za registraciju istih.

Također, još jedna od donešenih mjera je da su gradske administrativne takse za izdavanje i izmjenu rješenja za minimalno tehničke uslove u oblasti poduzetništva i obrta smanjene za 50%.

Grad Živinice se svrstava u jedan od rijetkih gradova koji su pokrenuli ovakav proces i oslobađanjem gradskih administrativnih taksi od naplate prilikom osnivanja firme d.o.o. i obrta, zaista je jedan veliki iskorak za ovaj grad.

Gradonačelnik Kamenjaković je istakao da su ove donešene odluke samo neke od mjera za poboljšanje uslova života u Gradu Živinice i sprečavanju odlaska stanovništva iz države Bosne i Hercegovine u inostranstvo, te da će se i u narednim danima nastaviti na razvijanju ove strategije. 

Biznisinfo.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close