Kultura

Živimo u vremenu kada se istina mora razlučiti od zablude i laži

Ovo je vrijeme kada se mora razlučiti istina od onoga što je zabluda i laž, poručio je sinoć reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović koji se obratio mnogobrojnim vjernicima na Centralnoj svečanosti obilježavanja 27. noći ramazana Lejletu-l-Kadr u sarajevskoj Begovoj džamiji.

Muslimani širom svijeta obilježavaju 27. noć ramazana kao jednu od najvažnijih i najodabranijih noći u godini. Te noći je počela objava Kur'ana i prve riječi upućene Muhammedu a.s. su bile “Ikre – uči”.

“Ovo je noć kada meleki silaze na zemlju s dozvolom Gospodara i u njoj se svaka stvar razluči i u ovoj noći je mir sve dok zora ne svane. Ovo je noć u kojoj se ne može porediti ništa s onim što je Allah na ovom svijetu stvorio. Meleki u ovoj noći čine selam svakom vjerniku i mole Allaha da vjernicima primi post, ibadet i namaz”, rekao je Kavazović.

Naveo je da smo danas svjedoci naše teške subine i onih među nama koji su nerazumni, koji su izgubili vjeru, razum, moral i koji su se udaljili od Allahove riječi.

“Oni koji bi trebali ljude da obveseljavaju, svjedoci smo da donose bol, tugu u srca muslimana. Ovo je noć kada treba da zamolimo Allaha da ih uputi na pravi put, a da osnaži nas na putu dobra, i da Allah presudi između njih i nas. Ovo je vrijeme kada se mora razlučiti istina od onoga što je zabluda i laž”, rekao je Kavazović.

Noć Kadr muslimani obilježavaju učenjem Kur'ana, zikrom, ilahijama i kasidama, prigodnim predavanjima, mole za oprost svojih grijeha i milost Božiju na oba svijeta, jer je Lejletu-l-Kadr noć najveće vrijednosti, priznanja, noć blagoslova, blagodati, najvećih darova i poklona.

Kadersku dovu na centralnoj svečanosti proučio je prvi imam Begove džamije Mensur ef. Malkić.
( FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close