Žilina daje odgovor

Još su tri kola do kraja kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2014. godine. Da nam je neko prije godinu ponudio ovakvu situaciju u grupi, vjerovatno bismo objeručke prihvatili, ali poraz od Slovačke, u trenucima kada smo namjeravali zadati završni udarac konkurentima u borbi za Brazil, doveo nas je u situaciju da finiš ciklusa čekamo u zebnji.

Da smo dobili, sve bi bilo drugačije, ali nismo, već smo sami sebi zakomplicirali situaciju.

Plus 15

Sve kalkulacije su suvišne ako pobijedimo sva tri preostala protivnika, Slovačku u Žilini, Lihtenštajn u Zenici i Litvaniju u gostima. S obzirom na to da imamo za 15 pogodaka bolju razliku od Grka, trebalo bi se desiti novo svjetsko čudo da u tom slučaju izgubimo prvo mjesto. Stoga, sve se kalkulacije svode na rasplet u kojem nećemo dobiti sve.

Grci imaju isto bodova kao i mi, a Slovaci su na četiri manje. I jednima i drugima nade zavise od nas. Odgovor na pitanje ko će direktno u Brazil mogla bi dati sljedeća utakmica u Slovačkoj. Ako dobijemo, definitivno bježimo Slovacima i dolazimo u situaciju da, uz pobjedu nad autsajderom Lihtenštajnom, u posljednjem kolu dobijemo još Litvaniju, koja tada neće imati šanse nizašta. Grci tada ne mogu ništa.

Ali ako ne dobijemo, eto problema. U tom slučaju, morat ćemo priželjkivati da Grci negdje prospu bodove, a to bi najprije moglo biti u pretposljednjem kolu kada im dolaze reinkarnirani Slovaci. A, možda i već u Latviji. Ono što je nama bitno je da do kraja ne osvoje više bodova od nas.

Mečevi odluke

Kada je riječ o Slovacima, pobjeda u Zenici vratila ih je u život. Ako nas dobiju i drugi put, uključit će se čak i u borbu za prvo mjesto, s tim što trebaju još jedan naš podbačaj, pobjedu u Atini i dodatni kiks Grka, što je malo teško očekivati.

Općenito gledajući, rasplet u grupi vjerovatno će zavisiti od dvije utakmice – Slovačka – BiH i Grčka – Slovačka. Ako bi nam Slovaci pomogli i Grcima otkinuli bilo šta, tada bismo se čak i uz još jedan podbačaj plasirali na Mundijal.

Ili, kako rekosmo, najbolje bi bilo ne računati ništa i dobiti – sve!

 

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close