Ženska selekcija BiH poražena od treće ekipe svijeta sa 1:0 – Bh. dame ne igraju za novac, već za aplauz sa tribina

Osam utakmica Premijer lige BiH gledalo je ukupno – 5.050 gledalaca, zvanična je statistika N/FSBiH. U isto vrijeme, žensku nogometnu selekciju naše zemlje u utakmici protiv Engleske, koja se igrala u Bristolu i to po izuzetno hladnom i kišovitom vremenu, gledalo je više od 13.000 gledalaca?!

Oslobođenje

Uz to, Engleskinje su treća reprezentacija svijeta, a bh. dame su tek na 72. mjestu, ali im to nije smetalo da odigraju odličan meč, koji su na kraju izgubile sa 1:0. Gol su primile u 69. minuti, a prije toga golmanica Almina Hodžić je svojim odbranama izluđivala treće na svijetu.

Nema ljubomore

Amira Spahić i Melisa Hasanbegović u odbrani su igrale kao Pique i Mascherano iz najboljih dana, a ono što je posebno ostalo upečatljivo je ogromna želja i borbenost kod naših reprezentativki, koje su utakmicu protiv Engleske doživjele kao vrhunac njihovih karijera.

Kod izabranica Samire Hurem ne postoji ljubomora – Što brani Almina, a ne Envera?! Što igra Anđela, a ne Zerina…, one su ponosne što nose dres reprezentacije i što imaju priliku da pokažu i dokažu koliko veliko srce imaju.

Za Dan državnosti, 25. novembar, u Srbiji su slavile pobjedu sa 1:0 koju su poklonile svojoj zemlji, a malo je onih koji cijene trud i zalaganje naših djevojaka. Bez sponzora, bez visokih primanja one samo žele da ih neko dođe pogledati kada igraju utakmicu. Ne moraju ni platiti kartu, jer je besplatna, a veća nagrada od mjesečne plate, za njih su uzvici i podrška sa tribina.

Zaslužile su da je dobiju, jer te djevojke po blatnjavim terenima svakog vikenda, širom BiH, ostavljaju svoje srce, a igraju itekako kvalitetan fudbal.

Kad više od 13.000 Engleza može doći i gledati bh. dame, zašto ne bismo mogli i mi barem pogledati šta to znaju?

– Draga moja BiH, danas je 18 tvojih djevojaka, skupa sa svojim stručnim štabom, ostavilo srce na terenu za tebe. Danas smo dale sve što naše duše imaju, za tebe, za tvoj obraz, za tvoje ime i tvoju himnu, na koju se svaka naježila i pustila suzu. Ko je Bosna za ove ljude? Oni su svoje igračice dočekali 20 minuta prije nas, napisala je jedna od bh. igračica, koja čak nije ni igrala meč protiv Engleske, te dodala:

Ko smo mi za tebe, draga BiH?

– Ko smo mi da čekaju nas u ovom broju, da nam poklone aplauz, požele dobrodošlicu, slikaju se sa nama, traže potpis, dres? Mi smo reprezentativke jedne države. Oni to znaju, oni to pokazuju, oni to poštuju. A mi, izgubljene, nismo navikle na takvu pažnju. Ko smo mi za tebe, draga naša? Hoće li barem ovoliko ljudi doći pogledati našu narednu utakmicu koju igramo kući? Podržati? Navijati? Danas je na stadionu bilo više od 15.000 ljudi, koji su aplaudirali i njima, ali i nama. Naše srce će i dalje da gori. Ponosne smo, pune inata, želje i žara. Draga naša, tvoje ime ćemo ponosno da predstavljamo svijetu, i jednog dana, uskoro, ove djevojke će te odvesti na neko veliko takmičenje, a mi vjerujemo, da će tada 15.000 i tvojih duša biti uz naše, poruka je koju ne smijemo zanemariti, jer bh. dame svojim znanjem, srcem, žarom i voljom zaslužuju da ih podržimo, a najmanje što možemo uraditi jeste objaviti da su još jednom s ponosom obukle dres BiH.

Ipak, šta očekivati od zemlje u kojoj najelitniji razred bh. fudbala dođe pogledati u posljednjem kolu ukupno 5.000 gledalaca, odnosno u prosjeku 625 ljudi?!

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close