Zeničke balerine osvojile 11 medalja na takmičenju u Šapcu

Članice Baletne škole i studia Ars Centar iz Zenice imale su zapažen nastup u Šapcu (Srbija) na 3. internacionalnom takmičenju u klasičnom i modernom baletu za baletne škole i baletne studije, gdje su osvojile 11 medalja.

Nastupale su u individualnim i grupnim varijacijama/koreografijama modernog i klasičnog baleta. Ovo je sjajan početak nove sezone za članice ovog uspješnog kolektiva iz Zenice.

Zlato, srebro, bronza

Berina Cogo osvojila je zlato u modernom baletu, Ajla Brdarević bronzu u klasičnom baletu, Zerina Mujčić zlato u modernom i bronzu u klasičnom, Amina Karić srebro u klasičnom, Džena Sačak zlato u modernom, Iskra Nadžak zlato u modernom i srebro u klasičnom, Sajra Spahić srebro u modernom i bronzu u klasičnom baletu, a za grupnu koreografiju u karakternom baletu Ars Centar je osvojio srebrenu medalju. Velike zasluge za ovaj uspjeh ima nastavnica Emina Stojšić koja je pripremila i vodila ekipu.
Iz Ars Centra pozivaju nadležne institucije na općinskom i državnom nivou da podrže mlade ambasadorice iz BiH, balerine zeničke baletne škole, koje bi nas trebale predstavljati na evropskim i svjetskim takmičenjima u Bugaraskoj, Austriji, Berlinu, Jerseyu, Estoniji i Americi tokom 2016. godine.
Balerine Ars Centra će ovih dana u plavoj sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica izvesti plesni performans za učenike nekoliko zeničkih osnovnih škola. Jedan od ciljeva Ars Centra je educirati najmlađe školarce svih zeničkih centralnih i područnih škola o muzici i baletu, a ovim performansom ta aktivnost se nastavlja.
– Iz svega navedenoga, možemo zaključiti da Ars tim zaista ide tim tokom koji je najavio na početku školske godine, a lako je uočiti da je broj planiranih aktivnosti velik. Posljednji uspjesi u Srbiji, potom plasiranje Iskre Nadžak na svjetsko baletno takmičenje u Americi, te druga takmičenja koja su nam u planu, zaista pokazuje da smo čvrsto odlučili da budemo prvi u regiji u plasmanima i brojnosti takmičenja koja ćemo realizirati u toku školske 2015/ 2016. godine. Ostaje da se vidi koliko grad i država imaju sluha za ovu vrstu umjetnosti kojom dajemo ljepšu sliku naše zajednice i koliko će ove sjajne i talentovane balerine imati podrške, kako bi nosile zastavu BiH i ponosno je predstavljali na evropskim i svjetskim scenama. Ars Centar sa grupom taletovanih tinejdžera i muzičko-plesnih profesionalaca koji rade sa njima, ovih dana vrijedno priprema mjuzikl, čija premijera je planirana za kulturnu manifestaciju Zeničko prljeće 2016, izjavila je za Oslobođenje  Biljana Trifković, direktorica Baletno muzičke škole Ars Centar.

Misija studija

Baletni Studio ARS za klasični balet započeo je s radom u junu 2012. godine i to je prvi baletni studio u Zeničko-dobojskom kantonu. Nude profesionalne uslove koji djeci garantuju stručne profesore, inovativan program i diplomu, te mogućnost napredovanja i daljnjeg usavršavanja. Misija im je, kako objašnjavaju, prepoznati, izučiti i educirati „izvanredne dječje potencijale na prostoru grada Zenice i okoline”, a cilj osigurati talentovanoj djeci „najbolju moguću edukaciju kako bi ih pripremila za daljnju karijeru u svijetu plesa”.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close