Općine BiHPolitika

Zeničani protestirali zbog zagađenog zraka, najavljeno novo okupljanje

Na Trgu Alije Izetbegovića

Zeničani protestirali zbog zagađenog zraka, najavljeno novo okupljanje

Stotinjak građana izrazilo nezadovoljstvo

U Zenici je danas na Trgu Alije Izetbegovića organiziran protest koji je podržalo stotinjak sugrađana koji su izrazili nezadovoljstvo zbog zagađenog zraka.

Prema riječima Kenana Mandže, koji je i organizirao proteste na društvenoj mreži Facebook, na ovaj način su željeli ukazati na zagađen zrak koji brojni sugrađani svakodnevno udišu.

– Imao sam problem zbog naziva samog protesta, zbog čega se neki ljudi nisu odazvali. Međutim, mi na ovome nećemo stati. Pozivam Zeničane da dođu na nove proteste, koje ćemo organizirati 21. marta! Taj dan ćemo prikupljati potpise za podnošenje tužbe Sudu za ljudska prava u Strazburu – poručio je Mandžo.

Prisutnima se obratio Samir Lemeš, koji je poručio da građani imaju pravo na zdrav život, a da je lošiji odziv sugrađana rezultat pogrešnog naziva protesta.

– Ne možete zvati ljude da otjeraju industriju iz grada jer to nije rješenje. Zato “Eko forum” ne može stati iza ovog skupa. Rješenje nije eliminacija industrije, nego država mora industriju natjerati da poštuje propise. Ako to ne uradi, onda država krši ljudska prava i to je jasno rekao Evropski sud prije tri dana – poručio je Lemeš.

Autor: D. Pa. – avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close