Zenica spremna za juniorsko SP u rukometu: Švedska i Španija favoriti cijelog prvenstva

Grad Zenica je spreman za početak Svjetskog juniorskog prvenstva čiji je domaćin naša zemlja Bosna i Hercegovina od 14. do 28. jula.

Vrijedni članovi lokalnog Organizacionog odbora učinili su sve da učesnici prvenstva koji igraju u Gradskoj areni kapaciteta 6.200 sjedećih mjesta se osjećaju lijepo i imaju najbolje uslove za nadmetanje.

Svi profitiraju

U grupi D koja igra susrete u Zenici, koja je vjerovatno najjača i najinteresantnija, su favoriti za osvajanje svjetskog naslova – Španija i Švedska. Tu su još Egipat, Kuvajt, Brazil i Čile. Inače, na juniorskom SP igraju rukometaši starosti do 21 godine. Ko prati rukomet zna da ima dosta igrača na prvenstvu koji igraju snažnu njemačku Bundesligu i špansku Asobal ligu, da ima njih koji igraju Ligu prvaka.

“Sve je spremno za početak prvenstva. Privodimo kraju završne radove na uređenju kancelarija našeg lokalnog Organizacionog odbora EHF-a. Dobili smo opremu koja je potrebna za organizaciju, za prateći dio, štampanje biltena i sve ostalo. Imamo zaista jako dobru saradnju sa radnicima Arene, koji nam stoje na usluzi za sve što treba”, kaže Sanjin Aldobašić, član Organizacionog odbora grupe D.

Ističe da je velika stvar što je Zenica dobila domaćinstvo juniorskog SP-a, te da će svi profitirati od ovoga, i u finansijskom smislu i u promociji grada, države i ovog sporta.

“Za nas je velika stvar da smo uspjeli na neki način privući 115 volontera starosti  20-ak godina koji će raditi u Areni i poznaju engleski jezik. Tu je i 15-ak ljudi u Odboru članova Škole rukometa Čelik Junior, koja je dobila tehničku organizaciju grupe D. Na to smo ponosni. Svi standardi koji su visoki moraju se zadovoljiti. Nama je sreća da Arena sadrži gotovo sve potrebno, da smo zbog toga u prednosti na ostale gradove. Ovdje je sve uređeno kada su tehničke stvari u pitanju od pristupa internetu, gdje je svaki dio pokriven, pa kancelarija, press sala”, ističe Aldobašić.

Veliki događaj

SP će se osim u Zenici igrati još u dvoranama Zetra i “Mirza Delibašić” u Skenderiji u Sarajevu, Gradskoj dvorani u Ljubuškom i banjalučkom Boriku. Ovo je jedan od najvećih sportskih događaja ikada održanih u našoj zemlji.

U grupi A koja se igra u Banjoj Luci su: Tunis, Francuska, Rusija, Danska, Angola i Srbija, u grupi B (Ljubuški) su: Hrvatska, Njemačka, Švicarska, Katar, Holandija i Alžir, te u grupi C (Sarajevo) su: Kongo, Slovenija, BiH, Argentina, Koreja i Mađarska.

Raspored grupe D

Kada je u pitanju grupa D prva utakmica igra se 14. jula u 16 sati kada se sastaju Španija i Egipat. U 18.30 sati igraju Švedska i Kuvajt, a u 21 Brazil i Čile. Satnice su iste i za ostale dane. Parovi 2. kola (15. juli): Egipat – Švedska, Čile – Španija, Kuvajt – Brazil, 3. kolo (17. juli): Španija – Kuvajt, Švedska – Brazil, Egipat – Čile, 4. kolo (18. juli): Brazil – Španija, Švedska – Čile, Kuvajt – Egipat, 5. kolo (20. juli): Čile – Kuvajt, Brazil – Egipat, Španija – Švedska.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close