Zenica: Plenum čeka sjednicu Skupštine

U Zenici su jučer nastavljeni mirni protesti. I ovoga puta građani su se okupili na platou robne kuće Bosna na Trgu Alije Izetbegovića, a potom je održana protestna šetnja pored Općine Zenica, zgrada institucija pravosuđa, te sjedišta Vlade Kantona.

(Oslobođenje)

– Vijeće Plenuma će se sastati i dogovoriti pravce daljeg djelovanja. S obzirom na to da ćemo dobiti i salu, održaće se još jedan sastanak Plenuma građana ZDK-a. Napredujemo, stalno se sastajemo i razgovaramo, pokušavamo se organizovati tako da što više nezadovoljnih građana usrećimo. U kontaktu smo i sa građanima drugih gradova, te ćemo razgovarati sa ljudima iz sarajevskog Plenuma, kazala nam je Meliha Bajramović, portparol Plenuma građana ZDK-a.

Svi iščekuju 25. februar, kada bi se trebala održati sjednica kantonalne Skupštine, na kojoj bi se trebale usvojiti ostavke premijera i deset ministara.

– Iskreno, očekivali smo da će ta sjednica biti prije, ali, eto, moramo biti zadovoljni onim što imamo. Na nama je da pokažemo da smo voljni raditi u ovom sistemu kakav jeste, pa dokle izguramo, objasnila je Bajramović.

I akademska zajednica će na neki način dati svoje mišljenje o protestima. Protesti – na granici (ne)mogućeg naziv je javne tribine koja se u organizaciji Katedre za opću kulturologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici treba održati u petak, u 17 sati, na maloj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Biće govora o opravdanosti protesta, društvenim, političkim, komunikološkim i emancipatorskim aspektima. Učesnici su: dr. Esad Bajtal, književnik i novinar Selvedin Avdić, teatrolog i književni kritičar Nedžad Fejzić, predstavnik Plenuma građana Zeničko-dobojskog kantona, kao i predstavnici Katedre za opću kulturologiju dr. Damir Kukić i dr. Esad Delibašić.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close