Željko Komšić: Slobodni mediji preduvjet su slobodnog društva

Slobodni novinari i slobodni mediji oslobođeni od pritiska svake vrste su jedan od bitnih segmenata svakog demokratskog društva i razvoja slobodne misli građana, kazao je večeras u Sarajevu predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, govoreći na sedmom South East Europe Media Forum (SEEMF) – Medijskom forumu jugoistočne Evrope o temi “Novinarstvo u jugoistočnoj Evropi: monopol, biznis modeli i borba za jednakost”.

Govoreći o medijima u BiH kazao je da je jedan od problema medija problem finansiranja, kao i pritisci na novinare.

– Živimo u vremenu kada su informacije dostupne svima i svjedoci smo brzog razvoja dobrih medija, višestruko je smanjeno vrijeme za koje ljudi mogu plasirati informacije. Sve to ima mnogo dobrih strana, ali i poneku lošu jer svjedočimo brojnim neprovjerenim informacijama – kazao je Komšić.

Upozorio je da su još prisutni napadi na novinare i medijske kuće koje su odlučile svoja saznanja podijeliti s javnošću.

– Kada govorimo o slobodi medija u BiH, uzimajući u obzir ankete, situacija nije povoljna, percepija građana je vrlo negativna. Građani su u velikom broju primijetili da govor mržnje u medijima, plasiranje informacija političkih partija kao i neke druge negativne pojave postaju praksa – istaknuo je Komšić.

Zaključio je da je osnovna pretpostavka da bi neki medij bio uspješan njegova sloboda i sloboda svakog novinara i to je ono za što se mediji moraju izboriti neovisno od toga da li je medij javni ili privatni, elektronski ili printani.

Predstavnica za slobodu medija OSCE-a u Beču Dunja Mijatović govoreći na ovoj konferenciji nekoliko puta naglasila je da za poboljšanja situacije, kada su mediji u pitanju, nedostaje političke volje.

Napomenula je da su mediji neka vrsta refleksije društva, a situacija s medijima se pogoršava što bi trebalo da bude poziv na buđenje. Ponovila je da konstatno ukazuje na slučajeve napada na novinare i medije, kao i na činjenicu da se zakoni ne implementiraju.

Upozorava da se još čeka na kažnjavanje počinilaca ubistva i napada na novinare te dodaje da, iako postoje pomaci, mnogo toga bi se trebalo unaprijediti jer se čini da se stagnira u tom smislu ili se čak ide nazad.

Najavila je na kraju da će sloboda medija u BiH i regionu postati prioritet Kancelarije za slobodu medija OSCE-a.

(Fena/md)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close