Nobelova nagrada za medicinu Nijemcu i dvojici Amerikanaca

Nijemac Thomas Südhof je istraživanja proveo na američkom Univerzitetu Stanford. On i njegove kolege otkrili su značajne transportne mehanizme u ćelijama, čiji su defekti osnova za razvoj dijabetesa, tetanusa…

Trojica dobitnika Nobelove nagrade za medicinu, Nijemac Thomas Südhof i dvojica Amerikanaca James Rothman i Randy Schekman dobili su ovo priznanje za svoj rad na proučavanju prenosnih ćelijskih sistema. Nagrada u visini od 920 hiljada dolara bi im trebala biti uručena u decembru.

Njemački naučnik Südhof je svoja istraživanja proveo na elitnom američkom Univerzitetu Stanford. On i njegove nagrađene kolege otkrili su značajne transportne mehanizme u ćelijama, čiji su defekti osnova za razvoj dijabetisa, tetanusa i mnogih drugih bolesti.

Trojica dobitnika Nobelove nagrade za medicinu, Nijemac Thomas Südhof i dvojica Amerikanaca James Rothman i Randy Schekman dobili su ovo priznanje za svoj rad na proučavanju prenosnih ćelijskih sistema. Nagrada u visini od 920 hiljada eura bi im trebala biti uručena u decembru.


Defekt u transportnom ćelijskom sistemu dovodi do dijabetisa i niz drugih oboljenja

U ćelijama se tvari često pakiraju u malenim mjehurićima, zvanim vezikule i tako dalje transportiraju. “Bez ovih precizne organizacije, u ćeliji bi nastao potpuni haos”, pojasnio je u svom obrazloženju Odbor za dodjelu Nobelove nagrade. “Defekt u transprotnom sistemu vezikula primjećen je kod niza oboljenja”, ukazao je predsjednik Odbora Juleen Zierath. Ovaj transportni sistem važan je za nervni i hormonalni sistem kao i za bolesti imunološkog sistema.

Nova saznanja u borbi protiv dijabetisa, tetanusa i drugih bolesti

Schekman je otrio niz gena, potrebnih da bi funkcionisao vezikularni transportni sistem. Tothman je otkrio kako vezikuli prodiru u pravu ćeliju da bi tamo istovarili svoj teret. Südhof je otkrio koji signali vezikulima nalažu da tvari koje transportiraju oslobađaju u pravo vrijeme i na pravom mjestu. “Tetanus je bolest na koju utiče vezikularni transport”, rekao je Jan-Inge Henter iz žirija za Noblevou nagradu, dok je njegov kolega Göran Hansson dodao: “Ovo otkriće do sad nije dovelo do proizvodnje lijekova ali zato jest do dijagnoza”.


Njemački naučnik Thomas Südhof istraživao na Univerzitetu Stanford

Nijemac Südhof je rođen 1955. u Göttingenu, studirao je na tamošnjem Univerzitetu, gdje je 1982. i doktorirao. Nakon toga je otišao na Univerzitet u Teksasu a 2008. na Standford. Schekman je rođen 1948. a od 1976. istražuje na klaifornijskom eltnom svučilištu Berkelyu. Rothman je rođen 1950. i od 2008. radi na Sveučilištu Yale.
Prošle su godine Nobelovu nagradu za medicinu dobili naučnici koji se bave proučavanjem matičnih ćelija, Britananac John. B. Gordon i Japanac Shinya Yamanaka.

Objavom dobinika nagrade za medicinu započela ja dodjela Nobelovih nagrada za ovu godinu. U utorak (8.10.) će biti objavljen dobitnik nagrade za fiziku, u srijedu za hemiju. U četvrtak slijedi objava dobitnika Nobelove nagrade za književnost, a u petak se s velikom napetošću očekuje ko će dobiti Nobelovu nagradu za mir. U ponedjeljak (14.10.) planirano je proglašenje dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju.

Autorica: Snježana Kobeščak
Odg. urednica: Jasmina Rose

dw.de

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close