Željka Cvijanović u emisiji “Hardtalk” na BBC-ju: BiH je administrativni monstrum

Dolazim iz zemlje koja je proizvela strahote u prošlosti, iz zemlje koja funkcioniše u miru već 18 godina, izjavila je predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović u intervjuu za BBC.

Preuzeto sa portala Radiosarajevo

Da li se separatistički bosanski Srbi igraju vatrom, naslov je kojim BBC najavljuje ovaj intervju sa predsjednicom Vlade RS. Ovaj intervju danas će biti premijerno prikazan u 16.30 po lokalnom vremenu u emisiji Hard Talk, koju uređuje i vodi Stiven Sakur.

Na pitanje iz koje zemlje dolazi, Cvijanovićeva je odgovorila: “Dolazim iz BiH zemlje koja je etablirana prije 18 godina. Ovaj četvrtak obilježava se godišnjica Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je utemeljio osnove za egzistenciju ove države.”

Na to je voditelj emisije Hard Talk konstatovao: “Znači, nemate sumnje, dolazite iz Bosne i Hercegovine, koja je ustanovljena Dejtonskim mirovnim sporazumom, kao i Republika Srpska kao dio toga”.

“Mi smo pokazali da je Bosna i Hercegovina, kao i sve ostale zemlje regije, dobro mjesto za ulaganje. Ja se potpuno slažem s predsjednikom Dodikom. Bosna i Hercegovina je zemlja s puno izazova. Moramo biti realistični i identifikovati te izazove da bismo ih rješavali”, rekla je premijerka, dodavši: “Niko ne spominje da je BiH administrativni monstrum. Kada govorimo o BiH, mi pričamo o problemima koji muče sve nas. U državi postoji 22.000 administrativnih radnika. Nema zemlje na svijetu od četiri miliona stanovnika koja može to podnijeti. Ovaj broj je jednak broju u bivšoj Jugoslaviji, koja je imala 22 miliona stanovnika.”

Na pitanje voditelja slaže li se sa konstatacijom da se jedino suverena, jedinstvena, nezavisna BiH može pridružiti EU, odgovorila je: “Slažem se jer je to rečeno toliko puta od strane zvaničnika EU.”

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović govorila je gostujući na britanskoj televiziji BBC, o aktuelnim temama u Republici Srpskoj i BiH, čime je završena njena posjeta Londonu.

Tokom posjete razgovarala je sa predstavnicima Ministarstva inostranih poslova Velike Britanije i članovima britanskog parlamenta, te predstavnicima poslovne i akademske zajednice, institucija, kompanija i organizacija Velike Britanije.

Kako je saopšteno iz Vlade RS, Cvijanovićeva je sinoć održala i predavanje na Kraljevskom institutu u Londonu.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close