Željeznice FBiH bez goriva, uvedeno vanredno stanje

Preduzeće “Željeznice Federacije BiH” ostalo je bez zaliha naftnih derivata, čime je ugroženo odvijanje putničkog i teretnog saobraćaja i zbog čega je u ovom kolektivu uvedeno vanredno stanje. 

Vršilac dužnosti direktora ovog preduzeća Nijaz Puzić rekao je da je u pitanje dovedena i isporuka uglja termoelektranama, zbog čega rukovodstvo preduzeća na sve načine pokušava da obezbijedi naftu bar za narednih desetak dana.

“Uveli smo vanredno stanje, jer je većina vozova prestala da saobraća. Zalihe nafte su ispražnjene, a ugrožen je i putnički i teretni saobraćaj. Problem je veći jer imamo mali broj električnih lokomotiva, dok je većina na dizel pogon”, naveo je Puzić za “Dnevni avaz”.

Prema njegovim riječima, do ovih problema došlo je jer bivša uprava “Željeznica FBiH” već dvije godine nije provela javni tender za nabavku goriva, nego je to činila nezakonito putem firme “Kerol” koja ne ispunjava zakonom propisane uslove.

On je podvukao da je najgora situacija u Tuzli jer su tamo sve lokomotive na dizel-pogon, a najviše štete pretrpiće privreda ovog područja.

Federalni ministar saobraćaja Enver Bijedić poručio je da se ovaj problem mora riješiti da bi se izbjegao kolaps privrede, ali sve aktivnosti u tom pravcu moraju ići uz puno poštovanje Zakona o javnim nabavkama.

“Željeznice FBiH” imaju 20 dizel-lokomotiva i 18 električnih lokomotiva, od kojih je ispravno samo deset.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close