-TopSLIDEJavne ličnostiM plusOstali sportoviSport

Sretan rođendan Elvedini Muzaferija

Elvedina Muzaferija je rođena 20.08.1999. godine. Osnovno školsko obrazovanje stekla je u Perzijsko-bosanskom koledžu u Lješevu, nakon čega je završila Petu gimnaziju u Sarajevu.

Od malih nogu Elvedina se bavi skijanjem. Njezin talent se mogao vidjeti na samom početku njezine karijere, kada je u svojim omladinskim konkurencijama bila neprekosnovena. Bila je višestruka prvakinja u svojoj konkurenciji, osvojila je bezbroj međunarodnih skijaških turnira.

U kategoriji juniora u skijaškim takmičenja FIS-a učestvuje od 2015. godine. Nastupila je na Zimskim olimpijskim igrama 2018. u disciplinama slalom, superveleslalom i veleslalom. Na otvaranju Zimskih olimpijskih igara 2018. u korejskom Pjongčangu, nosila je zastavu Bosne i Hercegovine.

Prva je takmičarka u povijesti Bosne i Hercegovine koja se pojavila na Svjetskome kupu u brzim disciplinama. Bilo je to u talijanskoj Kortini d'Ampeco u disciplini spust, gdje je zauzela 45. i 46. mjesto.
U Europskom kupu najbolji plasman je ostvarila 16. 02. 2020. u Švicarskoj Crans Montani gdje je zauzela 10. mjesto u superveleslalomu.
Dana 15. 02. 2021 ostvarila je najbolji plasman od svih bosanskohercegovačkih takmičara na Svjetskom prvenstvu u alpskim disciplinama od sticanja neovisnosti, osvojivši 16. mjesto.

Osvajanjem 29. mjesta u kombinaciji u austrijskom Altenmartk-Zauchensseu postala je prva skijašica iz Bosne i Hercegovine koja je osvojila bodove, unatoč izostanku podrške Skijaškog saveza BiH.

Muzaferija je za Bosnu i Hercegovinu već dva puta nastupala na Zimskim olimpijskim igrama (2018. i 2022. godine).

14.07.2022. Udala se, a izabranik njenog srca je Aldin Duranović

www.magazinplus.eu

Elvedina sa izabranikom Aldinom (Foto: Privatni album/Klix)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close