„Združeni odgovor Visoko 2013“: Spašavanje na vodi, pod vodom i spašavanje na visini

Kantonalna uprava civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona u saradnji sa Službom civilne zaštite Općine Visoko će za predstojeći vikend u Visokom upriličiti i održati združenu vježbu službi za spašavanje na vodi i pod vodom i službi za spašavanje na visini.

(Ismar Imamović – vipromo.ba)

Radni naziv vježbe je „Združeni odgovor Visoko 2013“.

Prema riječima Dragana Božičkovića, pomoćnika Općinske načelnice za poslove Civilne zaštite, ova vježba je u skladu sa Nastavnim planom i programom obučavanja i osposobljavanja struktura sistema zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća i načina organizovanja i realizacije tih planova i programa u Federaciji BiH.

„U  subotu i nedjelju u Visoko će po prvi put biti domaćin održavanja združene vježbe-obuke gorske službe spašavanja i spašavanja na vodi i pod vodom. Pokazne vježbe će se održavati na lokaciji naselja Zbilje, Planinarskog doma Zbilje iznad rijeke Fojnice, a pored Eko Vikinga  iz Visokog u vježbi će učestvovati tri službe za spasavanje iz ZDK iz Zenice, Maglaja i Zavidovića, te jedna služba za spasavanje iz Srednjobosanskog kantona iz Travnika“, istakao je Božičković.

U vježbi „Združeni odgovor Visoko 2013“ učestvovat će 34 spasioca, a cilj vježbe je koordinacija službi za spašavanje, uvježbavanje radnji potrage na vodi i pod vodom, lociranje unesrećenog lica, izranjanje, izvlačenje unesrećenog i transport do zdravstvene ustanove, uz učešće službi za spašavanje na vodi i pod vodom i sluzbi spašavanja sa visina.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close