Zdravlje iz voća

Svako voće je zdravo za ljudski organizam na određeni način.

Uvođenjem voća u svakodnevnu ishrani možete čak i da izliječiti određene bolesti. Pročitajte koje to voće treba da jedete što češće kako bi bili zdravi i dugovječni.

Smokve

Smokve su zdrave bez obzira da li ih konzumirate svježe ili sušene. Sadrže mnogo vitamina C, vlakana, magnezijuma, kalcijuma, gvožđa, vitamina B6 i kalijuma. U smokvama se nalazi i posebna vrsta voćnih vlakana pektina, koja smanjuju krvni pritisak. One imaju više vlakana nego bilo koje drugo voće ili povrće. U narodnoj medicini smokva se koristi protiv zatvora, zubobolje, tumora, kašlja, bradavica, upale grla i čireva.

Dinje

Dinja sadrži vitamine i minerale, uključujući vitamin C, vitamin B6, kalijum, folnu kiselinu i puno karotena. Prema istraživanjima, beta karoten pomaže u borbi protiv raka pluća, a prema novijim istraživanjima koristi i kod liječenja drugih vrsta raka poput onog na grliću materice, raka želuca i oralnih oblika raka. U narodnoj medicini dinja se koristi za osvježenje i psihičko smirenje, pomaže kod upale žučnih i mokraćnih puteva, probavnih smetnji, kao i kod uboda i opekotina.

Kajsije

Kajsije su odlični antioksidansi i pune su vitamina C i beta karotena. Pored toga, prirodan su izvor vitamina A, B kompleksa i kalijuma. Kajsije su dobar izvor vlakana koji povoljno utiču na probavni trakt. One pomažu organizmu u odbrani od bakterijskih infekcija, obnovi oštećenog tkiva, u razvoju jačih zuba i kostiju i poboljšavaju vid. Naravno, treba ih konzumirate svježe, a ne konzervirane.

Banane

Banane su pune kalijuma i zbog toga su odlične za snižavanje krvnog pritiska. Pored toga, sadrže mnogo vitamina B6 koji podstiče jačanje imunog sistema. Istraživanja su pokazala da konzumiranje samo dvije banana dnevno osigurava energiju dovoljnu za 90 minuta napornog rada. One su savršen obrok na početku dana. Banane pomažu pri liječenju depresije, anemije, zatvora, gorušice, ublažavaju simptome PMS-a, poboljšavaju rad mozga i pomažu u smirivanju nervnog sistema.

ljepotaizdravlje.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close