Alarmantno stanje: BiH bi uskoro mogla ostati bez plina!

Dugovanja Kantonalnog preduzeća Sarajevogas prema BH-Gasu i dalje se povećavaju. S druge strane, BH-Gas ne može plaćati svom dobavljaču gasa Gazpromu i zbog toga nastaje rizik da svi ostanu bez plina, saopšteno je iz BH-Gasa, prenosi novinska agencija Patria.

-S obzirom da BH-Gas, kao društveno-odgovorna kompanija, ne želi zbog neplaćanja obustaviti isporuku gasa svom najvećem potrošaču Sarajevogasu, u dogovoru sa Sarajevogasom isporuka ovom preduzeću reducirana je za 30 posto”, navodi se u saopštenju.

Za sada Sarajevogas reducira svog potrošača Toplane-Sarajevo, koje su djelomično prešle na alternativna goriva.

-Međutim, Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost i obezbjedila sredstva kojim će Toplane nastaviti s kupovinom alternativnih goriva. To nanosi štetu BH-Gasu, te i njihovom direktnom snabdjevaču Sarajevogasu, jer dugovanja ostaju, a novac se usmjerava za tečna goriva koja dodatno zagađuju zrak u Sarajevu”, dodaje se u saopštenju.

Ističu da Sarajevogas i Toplane-Sarajevo imaju preko 95 posto naplatu od svojih potrošača.

-Pitamo se zašto Vlada Kantona Sarajevo dodatno kupuje alternativna goriva, a izbjegava platiti za potrošeni gas, kojeg je BH-Gas uredno i u dovoljnim količinama isporučio Sarajevogasu. Ovim neodgovornim odlukama Vlade Kantona Sarajevo BH-Gas se nalazi u još nepovoljnijoj poziciji, koje ovu kompaniju prisiljavaju da pokrene dodatne zakonske mjere”, navodi se u saopštenju.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close