Zdravko Tolimir osuđen na doživotnu kaznu zatvora!

Pomoćnik bivšeg komandanta VRS Ratka Mladića za obavještajno-sigurnosna pitanja, Zdravko Tolimir, osuđen je u Haškom tribunalu na doživotnu kaznu zatvora.

On je osuđen za dva udružena zločinačka poduhvata, a vijeće je utvrdilo da je odgovoran za krivično djelo genocida, udruživanje radi vršenja genocida, istrjebljivanje, zločin protiv čovječnosti, ubistvo, kršenje zakona i običaja rata, progone i nečovječno postupanje.
Tužitelji na suđenju su kazali kako je Tolimir proveo komandu Radovana Karadžića i Ratka Mladića da se svi vojno sposobni Bošnjaci – muškarci iz Srebrenice ubiju tako što je isplanirao zločin, a Tolimir je tvrdio da takve komande nikad nije bilo.

Tužiteljstvo je također tvrdilo da je Tolimir, zajedno s Mladićem, te drugim komandantima u VRS bio sudionik udruženog zločinačkog poduhvata cilj kojega je bilo trajno uklanjanje Bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice i Žepe.

Tolimir je bio optužen za genocid, udruživanje radi počinjenja genocida, istrebljenje, ubistva, progon, prisilno premještanje i deportaciju Bošnjaka iz Srebrenice i Žepe od jula do novembra 1995.

Prema optužnici snage bosanskih Srba u julu 1995. ubile su oko osam hiljada Bošnjaka iz Srebrenice a taj je zločin isplanirala i ostvarila sigurnosno-obavještajna uprava glavnog štaba VRS kojoj je na čelu bio Tolimir.

Za zločin u Srebrenici do sada je doneseno više pravosnažnih presuda. Bivši komandant Drinskog korpusa general Radislav Krstić osuđen je na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja srebreničkog genocida. Za pomaganje u istrebljenju na tom području osuđeni su i komandant Bratunačke brigade Vidoje Blagojević na 15 godina zatvora i načelnik inženjerije Zvorničke brigade Dragan Jokić na devet godina zatvora. Za sudjelovanje u srebreničkim ubistvima pomoćnik za sigurnost Bratunačke brigade Momir Nikolić osuđen je na 20 godina zatvora, a pripadnik vojske bosanskih Srba Dražen Erdemović kao neposredni izvršitelj zločina osuđen je na pet godina zatvora.

Načelnik štaba i zamjenik komandanta Zvorničke brigade Dragan Obrenović osuđen je na 17 godina za progon i ubistvima Bošnjaka na području Srebrenice.

Nepravosnažno su za genocid u Srebrenici na kaznu doživotnog zatvora osuđeni komandanti u vojsci bosanskih Srba Vujadin Popović i Ljubiša Beara i taj je postupak u žalbi. Načelnik za sigurnost u Zvorničkoj brigadi Drago Nikolić osuđen je za pomaganje genocida na 35 godina zatvora, zamjenik komandanta specijalne brigade policije MUP-a RS Ljubomir Borovčanin za pomaganje i podržavanje istrebljenja osuđen je na 17 godina zatvora. Komandant Zvorničke brigade Vinko Pandurević za pomaganje i podržavanje ubistava i progona osuđen je na 13 godina zatvora, načelnik odjela za operativno-nastavne poslove vojske bosanskih Srba Radivoje Miletić osuđen je za ubistva i progon u Srebrenici na 19 godina zatvora, a Mladićev pomoćnik komandanta za moral Milan Gvero za progon na pet godina zatvora.

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić osuđen je na 27 godina zatvora, među ostalim, i zbog pomaganja i podržavanja zločina  protiv Bošnjačkog stanovništva u Srebrenici. Svi su ti postupci u žalbenoj fazi.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close