ZDK: Vodostaji rijeka se smanjuju, stanje i dalje teško

Situacija na područjima u Zeničko-dobojskom kantonu pogođenim poplavama jako je složena i zahtijeva dodatne aktivnosti svih građana.

ZENICA: Na području općine Zenica se preporučuje prokuhavanje vode za piće kako bi se spriječila eventualna crijevana oboljenja. Na Obalnom bulevaru radi se na postavljanju vreća sa pijeskom kako bi se se spriječilo plavljenje bulevara koji graniči sa obalom rijeke Bosne. Najteža situacija je na području mjesne zajednice Nemila i u naselju Topčić polje, gdje je veliki broj kuća pod vodom i stanovništvo je odsječeno od svih putnih komunikacija, dok je magistralni put M-17 kod Nemile zatvoren za saobraćaj usijed slijetanja zemlje na put. Na ovaj lokalitet su upućene ekipe iz pravca Žepča i Zenice kako bi se očistio put i uspostavio saobraćaj.

OLOVO: Na području općine Olovo prema posljednjim informacijama voda je i dalje poplavila sam grad mada je zabilježen pad nivoa vode za 2,5 metara. Pored svih raspoloživih snaga pomoć je pružila i vojska koja se trenutno našla na području općine Olovo. U gradu Olovo su evakisani svi koji su izrazili želju za evakuacijom, izuzev dvije porodice koje su smještene u hotel Aquaterm. Ostali su smjestili kod prijatelja i rodbine.

MAGLAJ: I dalje je najsloženija sitaucija na području Maglaja gdje je voda poplavila čitav grad, stanovništvo je ugroženo. Na terenu se nalaze spasilačke ekipe sa čamcima, a anagažovan je i helikopter Oružanih snaga. Angažovane su sve raspoložive snage i dobrovoljci koji rade na spašavanju stanovništva.

ZAVIDOVIĆI: Vodostaj rijeke Bosne kroz Zavidoviće stagnira i na području općine nema električne energije, niti pitke vode. Pripadnici civilne zaštite uspjeli su da oslobode kontrukciju mosta Duga, kojeg je rijeka Bosna srušila i naslonila na niže postavljeni betonski most. Prisutan je pad nivoa vodostaja rijeke Krivaje u Vozući.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close