ZDK: Tužilaštvo zastarom procesa spasilo Mehmedovića

Predmet je ‘ležao’ u ladicama kantonalnog, Zeničko-dobojskog tužilaštva punih trinaest godina nakon čega su ga odlučili objaviti.

Predmet je ‘ležao’ u ladicama kantonalnog, Zeničko-dobojskog tužilaštva punih trinaest godina nakon čega su ga odlučili objaviti.

Šemsudin Mehmedović je tokom rata bio jedan od pokrovitelja dobrovoljaca iz islamskih zemalja koji su se borili u redovima Armije BiH.

Naime, Mehmedovića se otvoreno dovodilo i u vezu sa skrivanjem velike količine oružja koje su pripadnici SIPA-e tokom 2013. godine otkrili u okolini Tešnja.

U skrivenim podzemnim skladištima pronađeno je oko 800 punjenja za ručne raketne bacače iranske proizvodnje te oko 60 granata za bestrzajne topove.

Dio medija iz Republike Srpske odmah je optužio Mehmedovića da stoji iza skrivanja tog oružja. Sam Mehmedović je sve te optužbe odbacio, piše Večernji list.

Neposredno nakon pronalaska oružja Mehmedović je istakao kako ga se s tim dovodi u vezu jer mu ministar civilnih poslova Sredoje Nović i tadašnji direktor SIPA-e Goran Zubac pokušavaju ‘napakovati’ cijeli slučaj i montirati optužnicu.

S ovom aferom, a što pokazuje i ko ima pravu snagu u zemlji, otvorila se prava hajka na smijenjenog šefa Državne policijske agencije SIPA-e Zupca koji je nakon dvije godine smijenjen s pozicije.

Mehmedović je nakon afere ponovno postavljen i izabran s liste SDA u državni Parlament. ‘Neposlušni’ državni zastupnik Stranke demokratske akcije Šemsudin Mehmedović je od krivičnog progona za prikrivanje arsenala naoružanja i eksplozivnih materijala spašen organizovanom sabotažom nekoliko tužilaštva koja su dopustila da slučaj ode u zastaru.

Istraga u ladicama

Taj je dokument SIPA-i stigao prošle godine u junu dok su se još uvijek prikupljali dokazi vezani uz prijavu oko ratnih zločina u istrazi naziva Ozren, ali i dokumentovanja njegovog učestovanja u prikrivanju naoružanja.

Pravu opstrukciju istrage, odnosno bolje reći zaštite od progona, potvrđuje dokument koji je Državnoj agenciji za istrage i zaštitu te Tužilaštvu BiH upućeno iz Zeničko-dobojskog kantonalnog tužilaštva.

Ovaj dopis da se radi o normalnoj državi, bio bi povod za hitnu istragu oko  propusta tužilaštva, ali je u ovome slučaju poslužio kao jedan od argumenata da se Šemsudina Mehmedovića amnestira za krivična djela. Naime, tužilac Mesud Mustafić je u dopisu od 5. juna prošle godine napisao doslovno kako je predmet pušten da ode u zastaru.

“Shodno članu 231. stav 4. Zakona o kaznenom postupku FBiH, obavještavamo vas da je ovo Tužiteljstvo donijelo nalog o neprovedbi istrage broj: T04 0 KT 0016596 14 od 06. 06. 2014. godine protiv Šemsudina Mehmedovića, sina Saliha … (i još osam suosumnjičenih) zbog kaznenog djela nedopuštenog držanja oružja ili eksplozivnih materijala iz članka 371. stav 2. u svezi sa stavom 1. K2 FBiH, i kaznenog djela izazivanje opće opasnosti iz članka 323. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ FBiH jer je nastupila zastarjelost kaznenog gonjenja”, napisao je u dopisu tužilac Mustafić.

Pri tome je državnu policijsku agenciju SIPA-u upozorio na ‘obvezu nadležnih tijela da o zastarjelosti kaznenog gonjenja  po službenoj dužnosti’.

U dopisu se objašnjava i da je krivično djelo koje se prijavljenom stavlja na teret učinjeno, kako to stoji u izvještaju, u jesen 1998. godine ili 1999. godine, odnosno tokom 2001. godine ili 2002. godine.

Zastara deset godina

S obzirom da se u vrijeme izvršenja krivičnog djela u Federaciji BiH primjenjivao Krivični zakon koji je stupio na snagu 28.11.1998. godine, za krivična djela za koja se može izreći kazna zatvora veća od 5 godina, zastarjelost nastupa istekom 10 godina od izvršenja krivičnog djela.

To je bio i razlog da je ovaj predmet ‘ležao’ u ladicama kantonalnog Zeničko-dobojskog tužilaštva punih trinaest godina nakon čega su ih odlučili objaviti.

Zastara je nastupila po istim navodima istekom 2012. godine, a za krivično djelo izazivanje opšte opasnosti 5 godina ranije.

Ovaj odgovor tužilaštva u najmanju je ruku skandalozan, ali niko nije reagirao, a slučaj protiv Mehmedovića je arhiviran.

On je lično i politički rehabilitovan što pokazuje i ko upravlja državom i njenim pravosuđem koje se odavno pretvorilo u nacionalnu i političku mašineriju jedne strane.

(Večernji list)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close