Povelja Kulina bana je rodni list hiljadugodišnje bosanske države

U starom gradu Srebreniku danas je otvorena izložba Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine iz Sarajeva “Bosna u vrijeme Kulina bana”

Šesnaest eksponata govore o vremenu srednjovjekovne bosanske države i njenom vladaru Kulinu banu koji je na današnji dan 29. augusta 1189. napisao čuvenu Povelju Kulina bana, čiji se originali čuvaju u Dubrovačkom arhivu i u Senkt Petersburgu.

Govoreći o značaju Povelje Kulina bana direktor Arhiva Federacije Adamir Jerković je kazao da je to prvi diplomatski akt i rodni list bosanske državnosti napisan na narodnom bosanskom jeziku.

“Podsjećajući na Kulina bana mi svjedočimo našu hiljadugodišnju povijest i optimizam koji je vladao na bosanskom dvoru u pogledu budućnosti države. U postupku Kulina bana koji se morao odreći bogumilstva 1203. treba posmatrati bosansku mudrost da se ne udara glavom o tvrd zid ako to neće donijeti nikakav rezultat. Pametnije je bilo čekati, odreći se jedne ideje zbog najvažnijeg interesa, očuvanja države”, rekao je Jerković.

Dodao je da tako i mi danas sa mudrošću moramo pristupati aktuelnoj bosanskoj i evropskoj stvarnosti, svjesni da nekada treba negdje popustiti, nekada negdje zategnuti, sve dok ne dođemo do željenog cilja.

“A željeni cilj je Bosna i Hercegovina, slobodna zajednica ravnopravnih naroda koji žive i rade u njoj”, rekao je, između ostalog, Adamir Jerković, direktor Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine, podržavši ideju da se Kompleks Starog grada Srebrenika pretvori u spomen državnosti Bosni i Hercegovini.

U prigodnom programu posvećenom Kulinu banu govorili su još direktor Preporoda u Srebreniku Nermin Tursić, Edib Mutapčić i Mirza Suljagić, koji su zahvalili Arhivu Federacije za pomicanje nezavisne i slobodne Bosne i Hercegovine.

Sva trojica su istakli da je Bosna još u 12. vijeku imala uređenu državu i instituciju suverenog vladara.

Izložba “Bosna u vrijeme Kulina bana”, čiji je autor Admir Hadrović, biće narednih dana prenesena u Dom kulture Srebrenik kako bi je vidjelo što više ljudi, saopćeno je iz Službe za odnose sa javnošću Arhiva Federacije BiH.

(Agencija FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close