ZDK: Poziv na obilježavanje 25. novembra, Dana državnosti BiH

Poštovani Prijatelji, 25. novembra naša domovina slavi svoj Dan državnosti.
I taj datum potvrđuje hiljadugodišnju opstojnost Bosne i Hercegovine i njen državni karakter.
Najiskrenije Vas molim da izdvojite vrijeme i da nam pričinite zadovoljstvo dolaskom na svečanu akademiju u povodu Dana državnosti BiH, u četvrtak, 22. novembra sa početkom u 18 sati u Narodnom pozorištu u Zenici. Samo Vaše prisustvo bit će dovoljna podrška Bosni i Hercegovini i njenim građanima u obilježavanju ovog bitnog datuma.

Također, molim Vas da u skladu sa svojim mogućnostima i obavezama prisustvujete organiziranoj posjeti Visokom i Varešu u petak, 23. novembra. Ovogodišnjim programom obilježavanja Dana državnosti BiH planirano je održavanje historijskog sata sa početkom u 10 sati na lokalitetu Mili/ Mile u Arnautovićima u Visokom, mjestu gdje je održan Prvi bosanski stanak (skupština) i gdje je 1377. godine krunisan prvi bosanski kralj Tvrtko I. Tema historijskog sata je „Bosanski identitet i suverenitet“, a predavanje će održati prof. dr. Husnija Kamberović.

Potom ćemo se uputiti na lokalitet Bobovac u Varešu, mjesto gdje je ukopana druga generacija bosanskih kraljeva Stjepan Ostoja, Tvrtko II Kotromanić i Stjepan Tomaš Kotromanić. Drugi historijski sat počinje u 13 sati. Tema je „Bosanski kraljevi, grb i zastava“, a predavanje će održati prof. dr. Enver Imamović.

S mojim iskrenim poštovanjem i uvažavanjem

PREMIJER

mr. sci. Fikret Plevljak

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close