ZDK: Odlazak trojice ministara iz SBB-a

Trojica ministara Vlade Zeničko-dobojskog kantona iz Saveza za bolju budućnost BiH u ponedjeljak će podnijeti ostavke i zvanično napustiti vlast u ovom kantonu. Radi se o Mirsadu Isakoviću, ministru finansija, Ekremu Tuki, ministru za boračka pitanja, i Đemilu Ugarku, ministru privrede.

Oni će, kako saznajemo, vođeni direktivom stranke, podnijeti ostavke. Za ponedjeljak u 10 sati KO SBBBiH najavio je održavanje pres-konferencije o ovoj temi. Sat kasnije bi se trebala održati sjednica kantonalne Skupštine, na kojoj se treba raspravljati o ostavci premijera Fikreta Plevljaka.

Situacija oko premijera i ministra za promet i komunikacije Raifa Seferovića, koji su podnijeli ostavke (na zahtjev SDP-a, op. a), nije se ni stišala, a već su uslijedili novi odlasci. Mensud Keleštura, predsjednik KO SBBZDK-a, medijima je izjavio kako već određeno vrijeme u ovoj stranci nisu zadovoljni radom premijera Plevljaka i ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta Mirka Trifunovića. Kazali su da će biti kooperativni i podržati novu Vladu koju predloži SDP. Oslobođenje saznaje kako su u SDP-u o mogućem odlasku ministara  koalicionog partnera SBB-a upoznati već 15-ak dana.

– Imali smo korektne odnose sa ljudima iz SBB-a. Žao mi je što se ovo desilo i nadam se da ćemo i dalje dobro sarađivati, poručio je Mirsad Mešić, predsjednik KO SDPZDK-a.

Redovna sjednica Skupštine trebala bi biti održana u ponedjeljak. Kandidat za premijera ZDK-a je Munib Huseinagić (kandidat SDP-a na prošlogodišnjim izborima za načelnika Zenice), a na mjesto ministra za promet i komunikacije Zeničanin Edin Terzić, savjetnik za okoliš u federalnom Ministarstvu okoliša i turizma.

U novoj, rekonstruisanoj Vladi bi trebali, osim SDP-a, participirati još HDZBiH i NSRB. Iz SDP-a nam je jučer nezvanično rečeno da u ponedjeljak neće biti predloženi kandidati za ministarska mjesta koja napuštaju ljudi iz SBB-a. Očigledno je da će ova mjesta biti predmet trgovine narednih dana.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close