PolitikaZDK

ZDK: MBP – podjela invalidskih kolica i antidekubitalnih jastuka

MINISTARSTVO ZA BORAČKA PITANJA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA IZVRŠILO PODJELU ORTOPEDSKIH POMAGALA NAJTEŽIM RVI u ZDK

 

Dana 27.12.2016,godine,  poslije višemjesečne aktivnosti, započete tokom godine, te okončane procedure sukladno odredbama Zakona o javnim nabavkama,  konačno smo završili značajnu aktivnost da se za 28 najteža ratna vojna invalida  – paraplegičara i dvostrukim amputircima (koji su stekli pravo da zanove ortopedsko pomagalo-kolica), uruči vrlo kvalitetno ortopedsko pomagalo – invalidska kolica, od kojih su jedna električna za kvadriplegičara i jedan skuter.

Vlada ZDK, na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja uvjek je imala razumjevanja i bezrezervno je podržavala da se izdvoje sredstva i nabave kvalitetna pomagala od renomiranih proizvođača u svijetu i time, inače težak život ove kategorije RVI, olakša u izvršavanju svakodnevnih životnih potreba i spriječi pogoršavanje zdravstvenog stanja nastajanjem dekubitisa.

U ovu svrhu Vlada ZDK izdvojila je sredstva u visini od oko 90.991,11 KM i uz učešće Kantonalnog zavoda za zdravstveno osiguranje u iznosu od 16.046,70 KM nabavljena su aktivna invalidska kolica.

Podsjećamo da smo tokom ove godine izvršili i nabavku antidekubitalnih jastuka za 42 RVI paraplegičara u čiju svrhu je Vlada ZDK izdvojila sredstva  u iznosu od 14.064,54 KM i uz učešće Kantonalnog zavoda za zdravstveno osiguranje u iznosu oko 9.424,38 KM.

Sumirano, za nabavku navedenih pomagala u ovoj godini Vlada ZDK je izdvojila 105.055,65 KM i Kantonalni zavod zdravstvenog osiguranja 25.471,08 KM.

Poslije provedene propisane procedure, najpovoljniji ponuđači u oba slučaja su renomirane firme “BAUERFEIND” d.o.o iz Sarajeva i OTO BOCK d.o.o. SARAJEVO koje već duži niz godina sa Zeničko-dobojskim kantonom održavaju uspješnu saradnju i stalno je unapređuje, a što je najvažnije, time su zadovoljni krajnji korisnici – ratni vojni invalidi, čiji se predstavnik prilikom podjele zahvalio ministru i Ministarstvu.

Kroz cijelu tendersku proceduru u odlučivanju u izboru najpovoljnijeg ponuđača, nastoji se zadovoljiti (koliko to propisi dozvoljavaju) volja i želja da RVI dobiju kvalitetno ortopedsko pomagalo koje će im omogućiti lakšu pokretljivost, maksimalnu stabilnost, manje zamaranje, ugodnije i lakše izvršavanje svakodnevnih životnih potreba i pomoći u očuvanju zdravstvenog stanja.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close