PolitikaZDK

ZDK lider u izvozu iz BiH

Ovaj kanton u Federaciji Bosne i Hercegovini je lider u izvozu iz BiH, ruše sve rekorde…

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 91 posto a najviše je ostvaren u sektorima drvo, papir, namještaj te rude, metali i proizvodi

U prvih devet mjeseci 2019. godine učešće Zeničko-dobojskog kantona u ukupnom izvozu Federacije BiH iznosilo je 23 posto, a u ukupnom izvozu BiH 15 posto što i dalje ovaj kanton svrstava na lidersku poziciju po kantonima.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 91 posto a najviše je ostvaren u sektorima drvo, papir, namještaj te rude, metali i proizvodi.

Zabilježeno je da je izvoz povećan i u sektorima građevinarstva, mašina i alata te hemijske i farmaceutske proizvodnje.

Potencijali ovog kantona na koje bi se i ubuduće trebalo fokusirati su metaloprerađivački i prehrambeni sektor, sektor energetike, drveta, papira i namještaja kao i sektor tekstila, kože, odjeće i obuće, podsjećaju iz Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona.

– Akcenat bi trebalo staviti na mjere kojima bi se dodatno privukli investitori kako domaći tako i strani, a sve u cilju stvaranja povoljnijih i boljih uslova za poslovanje i privredni ambijent te lakše privređivanje – kazala je Indira Buza, direktorica Sektora za informatiku, statistiku i javna dokumenta Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona, javila je RTV Zenica.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close