ZDK: Hirurzi naslijepo operišu pacijente – Katastrofalno stanje u zdravstvenim ustanovama

Katastrofalno stanje u zdravstvenim ustanovama Zeničko-dobojskog kantona, prije svega u Kantonalnoj bolnici Zenica, te nemogućnost pružanja i minimalne zdravstvene zaštite, bili su tema pres-konferencije u zeničkoj bolnici.

(PIŠE: Mirza DAJIĆ, Oslobođenje)

Ni urgentne usluge

– Zadnjih dana dolazimo u situaciju da ne možemo više pružati ni urgentne usluge, znači usluge koje spašavaju život pacijentima. Ne možemo više sami podnositi pritisak i odgovornost koja nam je nametnuta zbog nedostatka lijekova i opreme. Imamo situaciju ponovo da magnet ne radi, da je proradio CT ali nema kontrasta za njega, da su skoro sve ultrazvučne sonde u KBZ pokvarene, a odnedavno i posljednji gastroskop, tako da ne možemo uraditi ni urgentnu gastroskopiju. U slučaju pojave krvarenja iz gornje probavne cijevi, ne možemo otkriti uzrok krvarenja, a ono što se moglo do sada nonšalantno rješavati bez operativnog zahvata, prisiljeni smo upućivati hirurgu, koji će morati naslijepo raditi operacije, kazao je dr. Haris Husremović, predsjednik Samostalnog strukovnog sidinikata doktora medicine i stomatologije ZDK-a.

Dr. Kasim Spahić, predsjednik Federalne komore i Sindikata doktora, rekao je da kada sindikalisti ne pričaju o svom socio-ekonomskom položaju nego o uslovima rada, onda to govori dovoljno za sebe. Kao predsjednik Komisije za kvalitet i sigurnost zdravstvenih usluga u KBZ-u, objasnio je da je zbog velikog napora zdravstvenih profesionalaca usluga u ovoj ustanovi bila dobra, ali da sada su zbog nedostatka lijekova i opreme, u opasnosti i pacijenti i ljekari.

Dr. Indira Hodžić, predsjednica KO Nezavisnog strukovnog sindikata uposlenih u zeničkoj bolnici, istakla je kako Sindikat smatra da svako treba svoje zakonske obaveze ispunjavati. Kantonalna Vlada je osnivač ove kuće i dužna je, po njenim riječima, finansirati sve investicije, radove, svu opremu. U zadnjih osam godina po tim osnovama je dužna bolnici 25 miliona maraka.

Sedam direktora

– Fondu zdravstvenog osiguranja ZDK-a puno duguju firme, samo zenički rudnici 65 miliona maraka. Tu su i mnoge druge firme u državnom vlasništvu. Apelujem na Vladu da pokrene naplatu tih dugovanja i svi ovi problemi u zdravstvu će biti riješeni a u korist svih nas. Jer, ove usluge trebaju svom građanstvu, poručila je dr. Indira Hodžić.

Dr. Tarik Kapidžić, predsjednik Ljekarske komore ZDK-a, ustvrdio je kako se duže vrijeme upozorava na ove probleme, a o tome kakav je odnos vlasti prema zdravstvu pokazuje da su u posljednje dvije i po godine u zeničkoj bolnici imali sedam direktora. Bolnica je, istakao je, postala mjesto za uhljebljivanje amidžića, daidžića, šura, svekrva i ostalih, a finansiranje zdravstva i siguran rad u zdravstvenim ustanovama u Kantonu su nikakvi. Poručio je da ljekari nisu pojeli lijekove, proteze, gaze, nego pružali zdravstvenu zaštitu pacijentima.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close