ZDK: Hazim Begagić razgovarao s premijerom o ustanovama kulture

Zeničko-dobojski  kanton sa 94 procenta i u otežanim uslovima finansira ustanove kulture čiji su osnivači općine. Radi se o 11 biblioteka, dva muzeja i jednom pozorištu.

Budžetski okvir od 3,5 miliona KM predstavlja osnov za djelovanje ovih ustanova i ni iz daleka nije dovoljan za njihov razvoj i kvalitetniji rad pa bi obavezu financijskog izdržavanja ovih institucija trebalo  ravnomjernije rasporediti između osnivača i financijera.

Ovo su konstatacije sa današnjeg susreta premijera ZDK Muniba Husejnagića i ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi ZDK Mirka Trifunovića sa Hazimom Begagićem, direktorom Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Begagić se interesovao za status ustanova kulture u pogledu budžetskog rebalansa i finansiranja za iduću godinu, na što nije dobio ohrabrujuće informacije, jer do povišenja izdvajanja za kulturu u postojećim  uslovima obezbjeđivanja budžetskih sredstava u perspektivi neće doći, ali neće biti ni smanjenja – na čemu insistira aktuelna vlada.

Na sastanku je objelodanjena informacija o tome da je u toku procedura oko proglašenja zgrade Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici nacionalnim spomenikom iz oblasti savremene arhitekture.

www.magazinplus.eu – Press ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close