ZDK: FAD Jelah uputio pismo namjere o otvaranju pogona u Zenici

Fabrika autodijelova iz Jelaha (Prevent FAD Jelah) priprema otvaranje novog proizvodnog pogona za proizvodnju odlivaka koje sada uvozi iz inostranstva.  Pismo namjere koje je svojevremeno upućeno u Zenicu o otvaranju ovog kapaciteta u prostorima nekadašnjeg preduzeća Preporod koje je ostalo u vlasništvu Željezare Zenica  nije imalo adekvatnih reakcija pa je jučer (30.10.2013.) aktuelizirano u Vladi zeničko-dobojskog kantona.

Polazeći od istine da FAD Jelah želi proširiti i zaokružiti proizvodnju dijelova za automobilsku industriju novim pogonom koji bi otvorio u startu 120 novih radnih mjesta metalske struke, posebno zanimanje za angažovanje na ostvarenju ovog FAD-ovog cilja pokazao je menadžment zeničker Željezare koja je , promjenom vlasništva i dolaskom Arcelor-Mitala  ostala sa dijelom nekretnina i sa oko 300 radnika koji su postali višak u procesu privatizacije.

Naime, hale bivšeg Preporoda su vlasništvo Žerljezare koja ujedno ima i kvalitetne radnike upravo za potrebe posebne vrste posla kakav će biti u novom pogonu. Po9sredovanjem resornih ministarstava Zeničko-dobojskog kantona, a u skladu sa važećim propisima, bile bi obezbjeđene urbanističke, građevinske i okolinske saglasnosti, a Željezara i FAD bi usaglasili načine privatizacije dijela imovine metalurškog kolektiva . Novi pogon bi tako mbio ustrojen u Zenici što je izuzetno važno u vremenu smanjenjaq broja, posebno proizvodnih radnika.

– Mi u ovaj proces ulazimo bez obzira uspjeli to u Zenici uraditi ili na nekom drugom mjestu. Od nas to traži tržište i posao moramo započeti što prije -kazao je Ćazim Hamzić generalni menadžer FAD Jelaha.
– Mi moramo osigurati konkurentnost koju smo postigli,  a da pri tome ne tražimo nikakve privilegije ni ustupke. Želimo samo da pojačamo svoju proizvodnju i produktivnost  na način da ispoštujemo sve propisane norme i propise, od građevinskih i urbanističkih do ekoloških.

– Raspolažemo svim uslovima da postrojenja FAD-a ožive odavno utihle hale Preporoda. Zanimljivo je da je oprema za taj pogon već mjesecima uskladištena baš u tim prostorima. Ne smijemo dozvoliti da bude angažovana na drugom mjestu. Ovo je naša šansa – rekao je Safet Berbić, direktor Željezare Zenica na otvaranju razgovora o namjerama FAD-a.

www.magazinplus.eu – Press ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close