PolitikaZDK

ZDK: Ceste FBiH ulažu dodatna sredstva kako bi se ubrzala rekonstrukcija tunela Vranduk

ZAKLJUČAK SASTANKA UVLADI ZDK: CESTE FBIH ULAŽU DODATNA SREDSTVA KAKO BI SE UBRZALA REKONSTRUKCIJATUNELA VRANDUK

Problemodvijanja saobraćaja na dionici magistralng puta M17 Zenica-Nemila, zbogrekonstrukcije tunela i dva mosta u Vranduku, bila je tema sastanka u Uredupremijera Zeničko-dobojskog kantona Mirze Ganića, kojem su, pored kantonalnog ministraprostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša Arnela Isaka ipredstavnika Kantonalne direkcije za ceste ZDK,prisustvovali predstavnici JP Ceste FBiH, Grada Zenice i mjesnih zajednica kojegravitiraju ovom području.

Direktor JPCeste FBiH Ljubo Pravdić najavio je kako će ovo preduzeće investirati dodatnihoko 700.000 KM kako bi izvođač radova uveo nove tehnologije, a rok izvođenjaradova smanjio sa 18 na 16 mjeseci. Pravdić je podsjetio da su radovi započetiu septembru prošle godine, nakon čega je saobraćaj preusmjeren regionalnomcestom Nemila-Zenica, ali se zbog činjenice da ta regionalna cesta nije moglaizdržati promet, nakon mjesec i po pristupilo naizmjeničnom saobraćaju kroztunele.

“Premijerasmo upoznali da ćemo u dogovoru s izvođačem radova skratiti rokove. Planiramoda se radovi završe u martu iduće godine. Planiramo uložiti dodatna sredstvakako bi izvođač prilagodio tehnologiju i izbjegao potpune obustave saobraćaja,što je bilo predviđeno na četiri mjeseca, jer bi to totalno uništilo regionalnucestu i ljudima koji žive pored te ceste stvorilo dodatne probleme”, kazaoje Pravdić, dodajući da će se od septembra saobraćaj tokom dana puštati u obasmjera, a samo u večernjim satima, od 22.00 sata do ujutro, odvijat će senaizmjenično.

Nakon hitnesanacije udarnih rupa, regionalnom cestom ovog ljeta će moći saobraćati samomanja vozila, dok će se teški saobraćaj i dalje odvijati magistralnim putem M17i kroz tunele.

PremijerMirza Ganić, na čiju inicijativu je održan sastanak, smatra da je sastanak biouspješan, posebno iz razloga što su prisustvovali i predstavnici mjesnihzajednica kroz koje prolazi zaobilaznica, te što su svi shvatili ozbiljnostproblema. JP Ceste FBiH koje su rekonstrukciju tunela Vranduk ulažu 16,7miliona KM, obavezale su se da će sanirati saobraćajnicu kojom će biti usmjerensaobraćaj tokom ljeta.

“Važnoje kad se završi projekt da se regionalni put potpuno sanira, kako bi nakon ovečitave patnje stanovnicima naselja kroz koja prolazi zaobilaznica ostao lijep iuređen put. Postoji potreba za boljom koordinacijom između svih nivoa koji suuključeni u rekonstrukciju i održavanje puteva, kao i mjesnih zajednica. Čim sepoboljša koordinacija imamo veći nivo razumijevanja, a kada imamo veći nivorazumijevanja onda možemo doći i do odgovarajućih rješenja”, kazao jeGanić.

Press služba ZDK

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close