Zbogom Španjolska? – Detalji o najvažnijim izborima u povijesti Katalonije

Uoči izbora za Parlament Katalonije ankete predviđaju da će pobijediti koalicija “Zajedno za Da!” (Junts pel Si) i ljevičarski, također indipendentistički, CUP (Candidatura d'Unitat Popular). Ako ova koalicija dobije apsolutnu većinu, Kataloniji će se otvoriti novi putevi do političke nezavisnosti. Kako će ovaj scenarij utjecati na Kataloniju i ostatak Španjolske?

Današnje izbore većina biračkog tijela smatra za plebiscit o budućnosti Katalonije i težnjama za neovisnost autonomne. Artur Mas, predsjednik Generaliteta Katalonije, rekao je da “27. rujna može biti datum koji će odrediti njihovu povijest”. Tko su akteri na ovim izborima i kakva će se situacija stvoriti trijumfom koalicije za neovisnost Katalonije?

Kojih sedam lista ima podršku naroda?

Anketa koju je proveo The World navodi sljedeće:

Lista Junts pel Sí (Zajedno za da) – Samo ime liste govori sve i koalicija koja zagovara neovisnost Katalonije vodi po svim anketama. Listu čine Demokratska konvergencija Katalonije, na čelu s predsjednikom Generaliteta Katalonija Arturom Masom, te Esquerra Republicana, koju vodi Oriol Junqueras. Raul Romeva je izabran za čelnika koalicije “Junts pel Sí” koja će prema anketama dobiti 40,5% glasova.

Lista Ciutadans (Građani) – Postat će druga snaga u parlamentu i najjača alternativa bloku za neovisnost. Arrimadas Ines (33) je kandidatkinja za predsjednicu Generaliteta Katalonije. Ankete joj daju 14,8% glasova.

Lista Catalunya Sí que es Pot” (Katalonija  -Da, može se!) – To ljevičarska koalicija koja niti zagovara, niti odbija mogućnost neovisnosti, nego tvrdi da su Katalonci ti koji moraju odlučiti. Čelnik koalicije je Lluís Rabell, a ankete navode da će lista “Katalonija  -Da, može se!” dobiti 11,2% glasova. Lider Podemosa, Pablo Iglesias, ovaj tjedan je branio pravo Katalonaca da sami odluče o svojoj budućnosti, ali je u intervjuu za El Pais rekao: “Katalonci, ostanite i zajedno ćemo srušiti Rajoya!”

Socijalistička partija Katalonije (PSC) – Katalonski socijalisti se zalažu za federalizam i snažnu katalonsku autonomiju. Socijaldemokratski žele biti jaka oporba Arturu Masu. Njihov vođa, Miquel Iceta, planira formirati ljevičarsku vladu i navodi “da, ako pobijedi lista “Zajedno za Da! “, onda će Katalonija imati puno posjekotina i nikakvih rezultata”. Kako prenosi El Pais, PSC će dobiti 10,8% glasova.

Narodna stranka (PP) – Narodnjaci se snažno protive ideji neovisnosti. Kandidat za Generalitet je Xavier García Albiol, koji ne odbacuje mogućnost ulaska u koaliciju sa svim anti- indipendentističkim strankama. Oni će dobiti 9,6% glasova.

Candidatura d'Unitat Popular (CUP) – Druga ljevičarska lista za neovisnost, također prisutna u Valenciji i na Balearima. Socijalizam i očuvanje okoliša samo su neke od glavnih točaka kampanje. Novinar Antonio Baños je liste. “Mi ćemo pobijediti, slušati i izgraditi. Mi se ne bojimo i puni smo nade”, kaže Baños. El Pais kaže da će dobiti 7,3% glasova.

Demokratska unija Katalonije (UDC) – Do raspada Konvergencije i Unije, u lipnju 2015., UDC je bio partner Demokratske konvergencije Katalonije. Oni nisu izričito protiv neovisnosti, iako se zalažu za dijalog. Nakon 37 godina koalicije sa Konvergencijom, sada sami izlaze na izbore, a prema istraživanjima neće ući u parlament. Njihov vođa je Ramon Espadaler.

Kakve posljedice bi moglo imati “da” neovisnosti?

Protivnici neovisnosti:

Ako napusti Španjolsku to bi moglo značiti da će Katalonija prestati biti dio Europske ekonomske i monetarne unije. Ovaj izlaz će na katalonsko gospodarstvo utjecati na mnogo načina. Izvozne i uvozne tarife će podići cijene i Katalonija bi s EU trebali dogovoriti nove stope. Osim toga, inozemni izvoz i prodaja Španjolskoj će biti pogođeni zajedničkom vanjskom tarifom EU, jer će ona vrijediti i za Kataloniju, prenosi Antena3.

U međuvremenu, El Confidencial napominje da će Artur više od 3 800 tvrtki ostaviti drugim španjolskim regijama i zemljama. Portal pretpostavlja da će scenarij neovisnosti generirati veliki odljev kapitala.

Ako Katalonija, koja ima najveći BDP u Španjolskoj, nastaviti koristiti euro, time bi “opasno narušila svoju konkurentnost”, tvrdi portal Cinco Días.

Autonomna pokrajina bi se morala povući iz mnogih važnih europskih organizacija, kao što us Europska središnja banka, Europski fond za regionalni razvoj i Europski socijalni fond.

U međuvremenu, moguća neovisnost Katalonije bi mogla izroditi prepreke, upozorava guverner Banke Španjolske, Luis Maria Linde. U tom smislu, kao mjera opreza, Središnja banka Španjolske je povukla četiri pošiljke novčanica i kovanica iz  Katalonije kako bi se ogradila u slučaju uspjeha lista koje zagovaraju neovisnost.

Državljanstvo je još jedan važan problem. Zamjenica šefa stranke “Ciutadans”, Inés Arrimadas, upozorava “da će, ako pobijedi opcija nezavisnosti, Katalonci izgubiti europsku putovnicu”. Jose Manuel Garcia Margallo, španjolski ministar vanjskih poslova je također rekao da će Katalonci, ako se osamostale, izgubiti španjolsko državljanstvo.

Osim toga, prema Margallu, nezavisna Katalonija bi imala nezaposlenost 37% i mirovinu manju od trenutne 44%. U niz ikonografija Bloomberg također analizira ekonomsku situaciju u Kataloniji.

Za neovisnost!

“Mi imamo pravo odvojiti se od španjolske države za i praviti vlastite odluke”, kaže promotor pro- indipendentističke koalicije, Artur Mas.

Predsjednik Generaliteta (pokrajinske vlade) je u više navrata ponovio da je Katalonija ima najveći BDP u Španjolskoj, te da je jedna od najrazvijenijih regija u Španjolskoj, ekonomski, a posebno se u industrijskom sektoru.

Ako prevagnu liste za nezavisnost Katalonije, katalonski narod neće morati plaćati porez Madridu, što je ključni razlog za odluku o neovisnosti. Indipendentisti osuđuju unutarnju solidarnost koju zagovara  španjolska vlada, jer se njome guše aspiracije najrazvijenije španjolske regije.

“Katalonija nema nikakve odgovornosti za španjolski javni dug koji sada iznosi 120%, a ne 100% BDP-a Španjolske”, rekao je Mas za španjolski list El Mundo.

Što se tiče mirovina, predsjednik pokrajinske vlade je rekao “da Katalonija ne samo da može osigurati isplatu mirovina, nego ih u ovom trenutku može ih povećati, dok ih španjolska država niti može jamčiti, a pogotovo ne povećati”.

Lideri lista za neovisnost podsjećaju da su Katalonci suveren narod, sa svojom poviješću, kulturom i jezikom, te vjeruju da će, ako se raziđu sa Španjolskom, Katalonci moći puno više sudjelovati u odlukama koje se tiču njihovih poslova.

FOTO: Španjolska – Katalonija (crveno):

altermainstreaminfo.com.hr

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close