PolitikaSvijet

Zbogom dolaru u bilateralnom poslovanju rekli i Indija i UAE

Ranije ovog tjedna smo izvijestili da je Europska komisija dizajnirala sveobuhvatni dokument o kojem će raspravljati na summitu EU ovog mjeseca. Plan je povećati udio eura umjesto dolara u strateškim područjima kao što su energetika, plaćanje roba i zrakoplovna industrija, ali i udio eura u deviznim rezervama u riznicama središnjih banaka diljem svijeta.

Kako prenosi Financial Times, ovi koraci mogu dovesti do odustajanja od američkog dolara u ključnim ekonomskim sektorima Europske unije i njegovog isključivanja iz obračuna u transakcijama s trgovinskim partnerima.

Ranije smo objavili opširan članak koje su sve zemlje pristupile procesu   dedolarizacije svijeta što je sve učinjeno zaključno s otvaranjem burze za trgovanje naftom u Šangaju u ožujku ove godine, na kojoj se ugovori za isporuke crnog zlata sklapaju u kineskim juanima, a iste se na licu mjesta može mijenjati za zlato. Paket mjera Europske komisije, ako bude usvojen na sastanku šefova država i vlada na predstojećem summitu Europske unije, bit će veliki udarac globalnoj dominaciji američkog dolara, što će znatno potkopati snagu američke valute i ekonomije, posljedično i vojske, koja bi se u najcrnjem scenariju po elite u Washingtonu morala vratiti unutar vlastitih granica i obavljati svoju ustavnu zadaću, a to je obrana suvereniteta i teritorija Sjedinjenih Američkih Država. Kao što znamo, to trenutno nije slučaj.

Kako god bilo, čini se da je proces kojeg su pokrenuli Kina i Rusija nezaustavljiv. Samo dan nakon objave nacrta dokumenta Europske komisije, jedan važan američki saveznik i ekonomska sila u usponu su se odlučili  oprostiti od američkog dolara.

Naime, Ujedinjeni Arapski Emirati i Indija su potpisali su sporazum o razmjeni valuta koji osigurava upotrebu rupije i dirhema njihovim tvrtkama, a ne američkog dolara. Sporazum je tim važniji jer se može tumačiti kao jasan kurs indijske vlade, koja nacionalne valute koristi u trgovinskoj razmjeni s brojnim zemlja, posebice u poslovima s Rusijom i Iranom.

Sushma Swaraj

FOTO – Indijska ministrica vanjskih poslova Sushma Swaraj i njezin kolega iz UAE Abdullah bin Zayad Al-Nahyan na summitu u Abu Dhabiju

S gotovo 50 milijardi dolarabilateralne trgovine, dvije zemlje su najveći trgovinski partneri s ogromnim bilateralnim investicijama. Najnoviji razvoj bit će velik poticaj za uvoz i izvoz trgovine.

Sporazum je potpisan tijekom posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima indijske ministrice vanjskih poslova Sushme Swaraj. Indijska ministrica Swaraj i ministar vanjskih poslova i međunarodne suradnje UAE, šeik Abdullah bin Zayad Al-Nahyan, vodili su 12. zajednički summit UAE-Indija, koji je održan u sjedištu ministarstva u Abu Dhabiju.

Čelnici diplomacija dvije zemlje su odlučili ojačati suradnju u trgovini, ali tako da se ne izlažu riziku fluktuacije deviznog tečaja američke valute i promjenjivoj kamatnoj  stopi američkog dolara koju određuje FED. Naravno, ovim se izbjegava i potencijalni rizik od američkih sankcija, iako dvije zemlje, posebice UAE, nisu izložene američkoj nemilosti.

Šeik Abdullah bin Zayad Al-Nahyan je rekao da su UAE uvijek dijelili jake povijesne veze s Indijom, na temelju uzajamnog poštovanja i povjerenja, te s ciljem poboljšanja obostrane koristi za svoje narode. Indijske ministrica vanjskih poslova Sushma Swaraj je čestitala vodstvu UAE, vladi i narodu proslavu Nacionalnog dana.

Uz sporazum o dedolarizaciji poslovanja, ministri su sudjelovali u potpisivanju memoranduma o razumijevanju između ministarstava o razvoju suradnje u Africi i sporazumu za razmjenu valuta između središnjih banaka UAE i Indije.

Sporazum o uspostavi sustava razmjene nacionalnih valuta su potpisali Muhammad Ali bin Zayad Al-Falasi, zamjenik guvernera Središnje banke UAE i Navdeep Singh Suri, indijski veleposlanik u UAE.

Odvojeno su Muhamad Sharaf, zamjenik ministra za gospodarska i trgovačka pitanja ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata i tajnik za ekonomska pitanja indijskog ministarstva vanjskih poslova T. S. Tirumurti predvodili sastanak visokih dužnosnika na kojem su riječ imali predstavnici osam pododbora. Teme su bile bilateralna pitanja, konzularna područja, svemir, obrazovanje, poljoprivreda i stočarstvo, razvojna suradnja, civilno zrakoplovstvo, gospodarska i trgovinska suradnja, investicije, bankarstvo i financije.

Qalij Times 

Dedolarizacija – Od Muammara Gaddafija do prodaje nafte u juanima u Šangaju

Bruxelles dizajnirao dokument za ulazak u proces dedolarizacije

Logicno.com

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close