BiHPrivreda

Zbog političara bh. ekonomija stagnira

Svjetska banka potvrdila je da ekonomija BiH stagnira! U junskom revidiranom izvještaju predviđeno je da će naša ekonomija ove godine rasti za 3,2 posto, koliko je prognozirano i u januaru ove godine, dok su Srbija, Hrvatska i ostale susjedne zemlje dobile poboljšane stope rasta. 

Dvije kritike

Ekonomista Admir Čavalić za „Avaz“ je kazao da su dvije osnovne kritike kada je riječ o izvještajima Svjetske banke i prognozama bh. ekonomije.

– Prva je što su one preoptimistične, a onda predviđeni rast bude manji za jedan ili 1,5 posto. Druga kritika jeste da ova stopa rasta nije razlog za pretjerani optimizam, naročito za privrednike u kontekstu investiranja. Jednostavno, stopa rasta od tri posto nije dovoljna za bilo kakav ekonomski razvoj – smatra Čavalić.

Dodao je da BiH, ako želi razvoj i povećanje životnog standarda koji će biti mjerljivi i vidljivi, mora imati minimalno šest posto rasta godišnje.

admir-cavalic-bhb

Čavalić: Nedovoljan napredak

– To je minimum za države u razvoju i to bi nas svrstalo u red razvijajućih tržišta u svijetu. BiH nikad, za razliku od Slovenije ili Srbije, nije ušla u tu kategoriju koja maksimalno privlači strane investicije i stimuliše domaće investiranje. Sa ovom predviđenom stopom rasta finansijsko tržište miruje, a investitori ne ulaze u značajne projekte. Čekaju više stope rasta… – naglasio je Čavalić.

Direktne strane investicija u BiH su na historijskom minimumu, navodi se u izvještaju o radu Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) za prošlu godinu. Podaci pokazuju da su strana ulaganja u prva tri kvartala 2016. bila najmanja u posljednjih šest godina. Najveći pad zabilježen je u odnosu na 2014., i to za čak 307 miliona maraka.

Dotakli dno

– Nivo stranih investicija lani je dotakao dno i to se više ne može pravdati krizom u regionu i Evropi. Ovo je direktna posljedica političke, pravne i ekonomske nestabilnosti u našoj državi. To je, ustvari, šira refleksija političkih odnosa u BiH. Ovako direktno bh. političari utiču na našu ekonomiju – pojasnio je Čavalić.

Direktne strane investicije u BiH

  • Milijarda i 329 miliona KM – 2007. godina
  • 509 miliona KM – 2010.
  • 453 miliona KM – 2011.
  • 406 miliona KM – 2012.
  • 518 miliona KM – 2013.
  • 582 miliona KM – 2014.
  • 500 miliona KM – 2015.
  • 274 miliona KM – 2016.

Autor: E. HALIMIĆ -avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close