Zbog pohlepnih trgovaca neće biti pojeftinjenja

Od početka primjene Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s Evropskom unijom, od 2008. godine započelo je ukidanje i snižavanje stopa carine na određene proizvode koji se u našu zemlju uvoze iz EU.

Tako su već 2009. za oko 90 posto proizvoda carine u potpunosti ukinute, a za ostale je postignut sporazum postepenog smanjenja kroz period od 2008. do 2013. godine.

U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH objasnili su da će od 1. januara naredne godine carinska stopa biti potpuno ukinuta i na bezolovni motorni benzin s oktanskim brojem manjim od 95, motorna ulja, određene odjevne predmete, predmete od zlata…

“Ovakvo postepeno ukidanje carina odnosi se i na polovna putnička vozila porijeklom iz EU za koje je stopa carine u 2012. godini tri posto” – kazao je Ratko Kovačević, portparol Uprave.

Postepeno smanjenje carine odnosi se i na teleće i juneće meso, određene vrste povrća i voća kao što su paradajz, jabuke, kruške, breskve, šljive, prženu kafu, za koje je carina u ovoj godini također dva posto.

Uprkos tome što će biti smanjene uvozne dažbine, građani ne trebaju očekivati pojeftinjenja ovih proizvoda. Kovačević kaže da od početka primjene Sporazuma nije došlo do značajnijeg smanjenja cijena proizvoda na koje je u međuvremenu ukinuta ili smanjena carina.

“Zato se smanjenje cijena ne može očekivati ni početkom 2013. godine. Ne postoji mehanizam kojim bi država bilo koga prisilila da za postotak smanjenja stope carine smanji i finalnu cijenu tih proizvoda na tržištu” – objasnio je Kovačević.

Primjena Privremenog sporazuma o trgovini od  2008. godine rezultirala je smanjenjem prihoda od carina.

Najveći pad zabilježen je 2009. godine kada je u potpunosti ukinuta carina na najveći dio proizvoda.

(Dnevni avaz)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close