Zbog ljutnje bole leđa, glava i srce

Kada oprostite nevjernom partneru, svekrvi koja stalno prigovara, nepravednom kolegi ili drskom vozaču koji vam je pred nosom ukrao parking, učinili ste sebi veliku uslugu. Psiholozi poručuju – opraštanje je ključ zdravog, srećnog i uravnoteženog života.

Oni koji opraštaju su pod manjim stresom, grade kvalitetniju vezu s partnerom, prijateljima i kolegama, imaju manje zdravstvenih problema i pod manjim su rizikom od najtežih bolesti poput depresije, bolesti srca, moždanog udara i raka.

Neopraštanje je otrovna mješavina bijesa, gorčine, mržnje, ljutnje i straha da ćete ponovno biti poniženi i povrijeđeni, objašnjava dr Fred Luskin, psiholog na Univerziteta Stanford. Posljedice tog “koktela” negativnih emocija su povišeni krvni pritisak i veće količine adrenalina i kortizola u tijelu, što je povezano sa kardiovaskularnim bolestima, imunosupresijom i slabljenjem memorije i neuroloških funkcija.

Da biste sačuvali zdravlje, naučite da opraštate. “Opraštanje je poput mišića, počnite da ga vježbate na lakšim prestupima, pa se postupno suočavajte s većim,” savjetuje dr Luskin.

Kada pokažete više razumijevanja za osobu koja vas je povrijedila, rjeđe vas muče glavobolje. Imuni sistem vam je jači, tj. povećavaju se nivoi imunoglobulina A, antitjela koje pomaže pri odbrani od infekcija poput prehlade i gripa.

Opraštanje smanjuje i hronični bol u donjem dijelu leđa, pokazalo je istraživanje Duke univerzitetskog medicinskog centra. Osim što vas čini fizički zdravijim, opraštanjem ćete postati i psihološki snažniji.

cafe.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close