Zbog bludnih radnji razriješen vladika Kačavenda

Ova odluka najednostavnije objašnjena znači da Kačavenda ne može nikada više imati nijednu funkciju u bilo kojoj Eparhiji.

Vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda upravo je razriješen dužnosti. Sabor je na jutrošnjem zasijedanju razriješio Kačavendu svih dužnosti.

Ova odluka najednostavnije objašnjena znači da Kačavenda ne može nikada više imati nijednu funkciju u bilo kojoj Eparhiji.

Ova odluka donijeta je na osnovu stava Sinoda koji je penzionisao Kačavendu prije oko mjesec dana, piše BLIC,

Vladika Vasilije razriješen je zbog bludnih radnji u koje je uvid imala i crkvena vlada.

Isprva je prije oko mjesec dana Sinod donio odluku o penzionisanju Kačavende i razriješio ga dužnosti upravljanja Eparhijom u kojoj je potom postavljen administrator vladika banjaličku Jefrem.

 

U Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve u Beogradu takođe je potvrđeno da je Kačavenda razriješen svih dužnosti, javlja agencija Anadolija.

 

Portparol Srpske pravoslavne crkve (SPC) episkop bački Irinej u redovnom obraćanju novinarima i Patrijaršiji rekao je da je odluka Sabora SPC-a o trajnom razrješenju Vasilija Kačavende sa dužnosti episkopa zvorničko-tuzlanskog donesena u onom dijelu zasjedanja Sabora koji se tiče duhovnog života Crkve i unutrašnje strukture i organizacije.

„Sabor je potvrdio odluku Svetog arhijerejskog sinoda kojom je njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski konačno i trajno razriješen dužnosti upravljanja Eparhijom zvorničko-tuzlanskom“, citirao je Irinej odluku Sabora SPC-a.

On je dodao da će pitanje boravišta Kačavende biti rješavano isto kao i pitanje drugih episkopa koji nisu u aktivnoj službi eparhije arhijereja, u dogovoru Sinoda i episkopa zvorničko-tuzlanskog.

Epikop Irinej nije govorio o razlozima zašto je Kačavenda razriješen dužnosti, a novinarima je tokom njegovog obraćanja zabranjeno postavljanje pitanja.

Kačavenda je krajem prošle godine, zbog zdravstvenih razloga zatražio je da se usvoji njegova ostavka na mjesto episkopa. Sinod, kao izvršni organ Sabora SPC-a, 22. aprila razriješio je Kačavendu.

U medijima u Srbiji i regionu u proteklih nekoliko mjeseci pojavili su se napisi i snimci o bludnim radnjama Vasilija Kačavende. SPC se još nije izjasnila o tim snimcima.

BUKA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close