Ostali sportoviSport

Završena Balkanska hokej liga

Spartak potvrdio dominaciju, najjači otpor pružili “Vukovi”

Proteklog vikenda održano je drugo kolo Balkanske hokej lige u kojoj su učestvovale ekipe iz Bugarske, Makedonije, Srbije i BiH. Lider Spartak iz Subotice je pobijedio u svim utakmicama. Najjači otpor pružila mu je ekipa “Vukova” iz Sarajeva izgubivši sa tri gola razlike (6:3).

Prve pobjede u ligi “Vukovi” su ostvarili u utakmici sa Slavijom iz Bugarske (5:3) i Metalurgom iz Skoplja (5:1).

– Za naš tim Balkanska hokej liga je dobra prilika da odmjerimo snage sa ekipama koje igraju na nešto većem nivou. Ovo takmičenje također predstavlja i mogućnost da naši igrači steknu  međunarodno iskustvo. Veoma sam zadovoljan postignutim rezultatima, s obzirom da je tim svega petnaest dana na ledu, i da su iza nas tek tri kola domaćeg prvenstva – izjavio je Denis Siljadžić, predsjednik HK “Vukovi” Stari Grad Sarajevo.

Za razliku od nastupa u Skoplju, “Vukovi” pojačani Mirzom Omerom i Amarom Hadžiosmanovićem su pružili kvalitetan, dinamičan i efikasan hokej. Pokazali su da bh. hokej može da se nosi ravnopravno sa klubovima u regiji. Međutim, za maksimalne domete potrebno je imati ledenu dvoranu koja bi bila na raspolaganju minimalno šest mjeseci.

– Očekujemo da nadležne institucije prepoznaju potencijal sportova na ledu, te pomognu oko lokacije i potrebnih dozvola, kako bi se postavila mala montažna dvorana, koju je nabavio klub “Vukovi” – dodao je Silajdžić.

– “Vukovi” predstavljaju okosnicu naše hokejaške reprezentacije. Moramo biti zadovoljni izvanrednom igrom i uspjehom koje su postigli ovog vikenda, unatoč svim opstrukcijama i nerazumjevanju menadžmenta ZOI'84, koji upravlja Zetrom, a kojeg smatramo najviše odgovornim za to što publika nije u potpunosti napunila Zetru. Stoga, ćemo zahtjevati da se uslovi poslovanja transparentno postave na web stranicu, najmanje tri mjeseca prije početka sezone, izjavio je Senad Zaimović predsjednik Hokejškog saveza BiH.

– Savezi sportova na ledu će uputiti žalbu svojim međunarodnim klizačkim i hokejaškim federacijama, te Međunarodnom olimpijskom komitetu, koji su dali novčanu potporu za obnovu Zetre. Žalba će se pozivati na neispunjavanje ugovornih obaveza od strane ZOI'84 i nadležnog Ministarstva privrede kantona Sarajevo jer je Ugovor definisao da će Zetra biti na raspolaganju svim sportistima Sarajeva i Bosne i Hercegovine, i to pod najpovoljnijim ekonomskim uslovima, dodao je Zaimović.

cormack-zaimovic

Prvoj utakmici između “Vukova” i Spartaka prisustvovali su gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić, direktor EYOF-a Samir Avdić i pomoćnik ministra za sport BiH Suvad Džafić.

Hokejaški savez BiH posebno raduje podrška Maureen Cormack, ambasadorice SAD-a,  koja je svojim prisustvom  pokazala razumjevanje za sport, a u razgovoru je više puta naglašeno da se djeci u BiH moraju osigurati uslovi za nesmetan sportski razvoj. Sport omogućava mladima da postanu zdrave ličnosti, i daje veliki potencijal za izgradnju kvalitetnije društvene zajednice.

Za HK “Vukovi” Stari Grad Sarajevo su nastupili: Pašović, Pribišić, Pilav, Korjenić, Zaimović, Alić, Richard, Posavec, Nikulin, Tokić, Gašević, Ćatović, London, Hodžić, Hadžihasanović, Selmanović, Omer, Munčan, Ramić i Selimović.

cormack-komsic

Tabela nakon drugog kola Balkanske hokej lige, nakon šest odigranih utakmica:

HK Spartak Subotica 18
HK Metalurg Skoplje 9
HK Vukovi Stari Grad Sarajevo 6
HC Slavija Sofija 3

Sljedeće kolo Balkanske hokej lige se igra u Subotici od 12. do 14. februara, 2016.

Autor: Redakcija

avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close