PolitikaSvijet

Šta nas očekuje na sastanku svjetske elite u Davosu?

Politički lideri, direktori i vlasnici najmoćnijih svjetskih kompanija i zvijezde iz svih segmenata društva će se susresti u švicarskom Davosu, planinskom gradiću koji je svake godine domaćin neslužbenom Svjetskom ekonomskom forumu

Ogroman svjetski forum, kojem će prisustvovati oko 2500 hiljade najutjecajnijih ličnosti na svijetu, održava se u švicarskom gradiću Davosu, u uslovima maksimalnog osiguranja, gdje je pristup svim neželjenim posjetiocima u potpunosti zabranjen i praktično onemogućen.

Ovogodišnja tema foruma biće “Savladanje izazova četvrte industrijske revolucije”, a ovaj forum je totalno neformalnog karaktera, tako da informacija o konkretnim zaključcima neće biti, odnosno one neće biti dostupne široj svjetskoj javnosti.

Skup u Davosu ove bi se godine mogao naći pod velikim udarom kritike, s obzirom da stanje u svijetu nije već dugo bilo komplikovanije, a podaci koje je predočio Oxfam danas, pokazuju da je raspodjela ekonomskih dobara u svijetu daleko od pravedne i da jaz između bogatih i siromašnih nikad nije bio izraženiji.

Mnogi posmatraju forum u Davosu kao druženje najmoćnijih ljudi svijeta prilikom kojeg oni učvršćuju svoju kontrolu nad cijelom planetom, a tobožnja briga za blagostanje ostatka planete je samo maska za stvarni razlog sastanka, koji je ustvari produbljivanje međusobnih veza i sistema koji održava konzumerističku planetu mirnom.

Kako piše CNN, činjenica da se za razgovore o prevazilaženju brojnih svjetskih ekonomskih kriza sastanci održavaju u gradu koji je ekstremno skup, najbolje pokazuje da je primarna briga onih koji se sastaju njihov imidž u svjetskim elitističkim krugovima i produženje luksuznog načina života, a ne stvarna briga za svjetsko siromaštvo.

Angela Merkel, Barrack Obama i Vladimir Putin ove godine neće prisustvovati forumu koji je među teoretičarima zavjere najbolji dokaz za postojanje masona, odnosno tajnih udruženja koja imaju za cilj vladavinu nad svijetom.

Novovrijeme.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close