BiHPolitika

Završen sastanak delegacija SDA i HDZ-a

ČOVIĆ: Zastoj se više ne može tolerirati,
IZETBEGOVIĆ: Ne postoji kriza vlasti u FBiH 

Završen je sastanak delegacija HDZ-a i SDA. Novinarima se obratio predsjednik HDZ-a Dragan Čović koji je kazao da se danas sastao sa Fahrudinom Radončićem, liderom SBB-a, sa kojim je razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji, situaciji u entitetu, te pojedinim kantonima, kao i izbornom zakonu, odnosno pitanju Grada Mostara.

– Zajednička je procjena da imamo neki zastoj u radu i to se jučer vidjelo na Federalnom parlamentu. To se vidi počesto na odlukama koje donosimo, odnosno odlukama koje ne donosimo, a bile su dio našeg plana, kazao je Čović.

Dalje je naveo kako se u razgovoru sa delegacijom SDA konstatovalo da se taj zastoj više ne može tolerirati, jer postoji preambiciozan plan koji je prema njegovom mišljenju “održiv i provodiv”.

On je kazao da je cijeli sastanak prošao u tonu kako eliminirati zastoj, “jer ako je neko partner, onda treba djelovati isto i u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti”.

Što se tiče izbornog zakona, odnosno pitanja Grada Mostara, Čović je kazao kako još uvijek nema nijednog usaglašenog prijedloga, ali su se na današnjem sastanku obavezali da ovakvo partnerstvo nema alternativu, te da se kroz rad to pitanje riješi. Dodao je kako nema više toliko vremena, već da rješenje treba pokušati naći do iduće sjednice Parlamenta FBiH.

Nakon njega, novinarima se obratio i predsjednik SDA Bakir Izetbegović. On je kazao kako ne postoji kriza vlasti u FBiH, ali da postoje neki nesporazumi, nepotrebni zastoji i nepotrebno nepovjerenje.

On je istakao da je današnji razgovor bio dug i iskren, te da se nada da će od danas stvari teći bolje. Na pitanje novinara zašto se nije sastao sa liderom SBB-a, Izetbegović je kazao da nije postoajo dogovor da se sastanak održi, ali da će se vrlo rado sastati sa gospodinom Radončićem, “možda već sutra, jer odluka Suda je tako nešto odobrila”, te da se, što se njega tiče, sastanak može održavi već večeras.

Što se tiče Grada Mostara, Izetbegović je kazao da tu postoji nepotreban nesporazum. On je kazao da će SDA i SBB izaći zajedno sa svojim prijedlogom vjerovatno već večeras, a da će se nakon toga pokušati približiti stavovi.

Izetbegović je prokomentirao i odustajanje Bakira Dautbašića od ministarske funkcije u Vijeću ministara BiH. On je kazao da je to vjerovatno dobar potez, s obzirom na zabranu kretanja koju on ima i koja bi ga ometala u radu. Što se tiče novog kandidata SBB-a za ovu funkciju Ismira Juska, Izetbegović je kazao kako će SDA podržati svaki prijedlog SBB-a, ali i da smatra da je Jusko dobar kandidat za ovu funkciju i da će svoj posao dobro raditi.

16:25 U zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine počeo je sastanak delegacija HDZ i SDA na kojem će se razgovarati o pitanju Mostara.

Osim lidera stranaka, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, sastanku prisustvuje i nekoliko stranačkih funkcionera obje stranke.

Iz stranke HDZ između ostalih prisustvuje Niko Lozančić, Marinko Čavara te iz SDA Amir Zukić, Šefik Džaferović i Fadil Novalić.

 

 

Autor: K. KEŠMER – avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close