Završen 60. festival igranog filma u Puli: Apsolutni trijumf “Obrane i zaštite” Bobe Jelčića

Svemu dođe kraj, pa tako i jubilarnom 60. filmskom festivalu u Puli. Naime, svečanom dodjelom najviših priznanja u Vespazijanovoj areni okončana je ova najstarija smotra sedme umjetnosti na području nekadašnje Jugoslavije.

Žiri Nacionalnog natjecateljskog programa u sastavu: Petar Krelja, filmski kritičar, reditelj i scenarista (predsjednik), Stanislav Babić, producent, Gordana Gadžić, glumica, Slobodan Trninić, direktor fotografije i Damir Čučić, reditelj i montažer, odlučio je da najboljim filmom Pule 2013. proglasi ostvarenje Bobe Jelčića “Obrana i zaštita”, rađen u zajedničkoj produkciji Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te mu je dodijelio Veliku zlatnu arenu za najbolji film.

Bobi Jelčiću je dodijeljena i Zlatna arena za režiju “Obrane i zaštite”, kao i Zlatna arena za najbolji scenarij, a protagonisti glavnih uloga u “Obrani i zaštiti” Bogdan Diklić i Nada Đurevska su dobili zlatne arene za najbolju mušku, odnosno žensku ulogu. Film “Obrana i zaštita” je premiran  i finansijskom nagradom Hypo banke od 30.000 kuna (oko 8.000 KM), kao i diplomom za najbolji film u glavnoj selekciji Nacionalnog programa, koju dodjeljuje Federacija filmskih kritičara Evrope i Mediterana – FEDEORA.

U kategoriji manjinskih koprodukcija Zlatna arena za najbolje ostvarenje je dodijeljena filmu “Krugovi” Srdana Golubovića, rađenom u koprodukciji Srbije, Njemačke, Francuske, Slovenije i Hrvatske, kome je također pripala i Zlatna arena za režiju. Ovom filmu, odnosno protagonisti glavne uloge u njemu  Leonu Lučevu je pripala i Zlatna arena za najbolju mušku ulogu u kategoriji manjinskih koprodukcija. Nagradu publike Zlatna vrata Pule dobio je film “Kauboji” Tomislava Mršića.

Regionalna premijera u Sarajevu

Podsjećamo, ovaj film o prijateljstvu u podijeljenom Mostaru odabran je i u takmičarski program 19. SFF-a, tako da će ubrzo biti prikazan i pred sarajevskom publikom, gdje će doživjeti regionalnu premijeru (ona u Hrvatskoj bila je nacionalna). S obzirom na apsolutnu dominaciju u Puli, nije neočekivano da se u augustu bude zasluženo borio i za Srce Sarajeva, posebno u glumačkim kategorijama.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close