-TopSLIDEBiHPolitikaZDK

Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK ostvario suficit od 6,3 miliona KM i dobio sudski spor protiv “Željezare”

U PRVA TRI MJESECA

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) usvojila je na današnjem zasjedanju Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK (ZZOZDK) za prva tri mjeseca ove godine, u kojem su ostvareni prihodi u iznosu od 60.529.189 KM – potvrdio je Feni direktor ZZOZDK Omer Škaljo.

Prihodi u prvom kvartalu ove godine veći su za 7.410.009 KM ili za 13,95 posto u odnosu na isti period prošle godine, a za 2.005.785 KM ili 3,21 posto manji su u odnosu na Finansijski plan ZZOZDK za ovu godinu.

– Povećanje prihoda, u odnosu na isti period prethodne godine, rezultat je povećanja privrednih aktivnosti i povećanja iznosa najniže plate u Federaciji Bosne i Hercegovine. Kako se prihodi od ino osiguranja tradicionalno ostvaruju u trećem i četvrtom kvartalu, to je rezultiralo manjim ostvarenjem prihoda u odnosu na plan. U izvještajnom periodu izostale su uplate doprinosa od rudnika Zenica, Breza i Kakanj – naveo je Škaljo.

Ukupni rashodi i izdaci u prvom kvartalu ove godine iznosili su 54.198.833 KM, a što je za 4.676.828 KM ili 9,44 posto više u odnosu na isti period prošle godine. Rashodi za prva tri mjeseca ove godine bili su manji za 8.336.141 KM ili 13,33 posto u odnosu na Finansijski plan.

– Razlog manjeg ostvarenog rashoda u odnosu na planirane je Odluka o privremenom finansiranju ZZOZDK za period 1. januar – 31. mart 2023. godine – napominje Škaljo, koji podvlači da je ta ustanova u prva tri mjeseca ostvarila suficit u iznosu  6.330.356 KM.

ZZO ZDK, napominje, dobio je sudski spor za neuplaćene doprinose protiv preduzeća “Željezara” Zenica u stečaju.

– ZZOZDK dobio je u sudskom sporu protiv ‘Željezare’ Zenica pravosnažnu presudu za neuplaćene doprinose, koja će s kamatom iznositi između 16 i 17 miliona KM. ZZOZDK ovu je tužbu podnio prije dvije godine, a presuda je postala pravosnažna prije tri dana – kazao je Škaljo.

Fena

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close