Zavod PIO/MIO prodaje svojih 11 objekata

Zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje Federacije, koji se već duže vrijeme nalazi u finansijskim poteškoćama, odlučio je prodati svojih jedanaest objekata u više gradova kako bi stabilizirao stanje Zavoda.

Jedan od objekata koji namjeravaju staviti na licitaciju jeste i bivši Dom umirovljenika u Mostaru, današnji hotel “Ero”, izvještava FTV.
Zavodu već duže vrijeme nedostaje novca, a službeno se govori o brojci od 30 miliona KM. Zbog toga isplata penzija u posljednje vrijeme traje nekoliko dana duže od predviđenog, zavisno od priliva novca.
– Mi nismo u klasičnom minusu, nismo se negdje zadužili, nego uzimamo novac iz tekućeg mjeseca da bi isplatili mirovine za protekli mjesec, kaže Tomislav Kvesić, glasnogovornik Zavoda.
Rješenje za barem djelomično stabiliziranje finansija u Zavodu su pronašli u prodaji imovine u njihovom vlasništvu. Riječ je o jednaest objekata u više općina, uključujući i mostarski hotel Ero čija je vrijednost procijenjena na 26 miliona KM.
– Mi s tom cijenom nećemo moći ići u prvom natječajnom krugu, dakle ukoliko neko želi da kupi hotel Ero trebat će ponuditi toliku cijenu ili više do toga, kaže Kvesić.
Hotel će se moći kupiti isključivo novcem, a kupac će morati zbrinuti zaposlenike hotela. No, osim sačinjenog nacrta ugovora, za provođenje postupka prodaje više detalja nema. Za pokretanje postupka čeka se odobrenje federalne Vlade.
– Zvanično još nemamo dokumentaciju za objavu natječaja. Prvo je potrebna odluka Vlade, priprema dokumentacije od federalnog Zavoda i onda objava i provođenje samog postupka prodaje, kaže Fikret Talić, pomoćnik direktora Agencije za privatiazciju FBiH.
Ukoliko dođe do prodaje kasa Zavoda bi se znatno trebala napuniti, ali to ističu u Zavodu neće uticati na porast koeficijenata penzija.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close