Zavod MIO planira nulu, a sada je u minusu od 50 mil.

Zavod Mirovinsko-invalidskog osiguranja (MIO) dostavio je izvješće Vladi Federacije BiH s procjenom stabilizacijske financijskog stanja za ovu godinu što bi se u jednoj riječi moglo nazvati obmanom i lažnim najavama brojnim umirovljenicima. U godini kada se očekuju dodatna financijska šok terapija, na naplatu dolaze prve rate kredita preuzetih radi nemogućnosti države da samostalno pokrije svoju javnu potrošnju, Zavod MIO ima posve nove procjene koje su čak nerealnije od Uprave za ekonomsko planiranje BiH koje su posve zanemarile da će BiH izgubiti dio prihoda od carina prema zemljama Europske unije i Hrvatske.

Planiraju porast

Naime, tako je upravni odbor MIO izradio plan prema kojemu će MIO poslovati na pozitivnoj nuli s ukupnim rashodima od 1,762 milijardi maraka. Valja reći da je po službenim podacima Zavod MIO na početku ove godine bio 50 milijuna maraka u minusu iz prošle godine, a da tu nisu pribrojana dugovanja Federacije BiH za razne kategorije povlaštenih i prijevremenih mirovina.

“Plan prihoda od doprinosa za 2013. godinu sačinjen je temeljem ostvarenja prihoda za razdoblje od 1. siječnja do 30. rujna 2012. i procjene od 1. listopada do 31. prosinca 2012. godine s uvećanjem od 2,15 % u odnosu na 2012. godinu. Porast planiranih prihoda za 2013. godinu temelji se na očekivanom porastu zaposlenih, porastu prosječne plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine i pojačanom nadzoru Porezne uprave. Ostali prihodi su planirani temeljem trenutačne financijske situacije i oni su zadržani na razini ostvarenja u 2012. godini”, navodi se u financijskom planu MIO.

Pad prihoda

Imajući na umu značajnu financijsku dubiozu koja opterećuje rad Zavoda MIO, u prvim mjesecima svake godine bilježi se drastičan pad prihoda. Planirane tekuće potpore grantovi od Federacije Bosne i Hercegovine za 2013. godinu iznose 215.117.523 maraka, a sastoje se od predviđenih tekućih obveza za isplatu mirovina ostvarenih po povoljnijim uvjetima za 2012. godinu u iznosu od 197 milijuna maraka i otplate dijela duga akumuliranog u prethodnom razdoblju u iznosu od 18 milijuna maraka. Prihod od tekućih potpora grantova, bez dijela duga iz prethodnih godina je manji za 9,09 milijuna, ili 4,41 % u odnosu na rebalans financijskog plana za 2012. godinu. U svakome slučaju umirovljenici ne mogu računati na povećanje ionako malih mirovina.

Večernji List

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close