Zavirite u manje poznatu istoriju SFRJ

Svih 150 000 fotografija iz foto-arhive Muzeja istorije Jugoslavije, većinom nepoznatih široj javnosti, od 27. novembra su dostupne na sajtu www.foto.mij.rs zainteresovanima iz cijelog svijeta.

Autor: BUKA/B 92

Fotografije su snimila četiri fotografa iz Kabineta predsjednika SFRJ u periodu od 1947. do 1980. godine, na 1083 lokacije u 93 države. Projekat digitalizacije trajao je dvije godine i sproveden je u partnerstvu sa Telenor fondacijom.

„Podrškom projektu digitalizacije arhive Telenor fondacija dala je značajan doprinos zaštiti kulturnog nasleđa i dela svetske kulturne baštine savremenim metodama. Zahvaljujući projektu, otklonjena je opasnost od uništenja arhive i uvođenja restrikcija njenog korišćenja, jer je do danas svaki rad podrazumevao fizički kontakt sa fotografiјama“, kaže Neda Knežević, direktorka ovog muzeja, koji ima više od 100 000 posetilaca godišnje.

 

 

Onlajn baza može da se pretraži po datumima, događaјima, ličnostima i zemljama, a njeni posjetioci imaju priliku da učestvuju u upotpunjavanju informacija o istoriјi „tagovanjem“ fotografiјa i dodavanjem povezanih informacija.

„Naše društvo postaje digitalno. Ponosni smo što smo doprineli da se sačuva ne samo kulturno dobro čiji značaj prevazilazi granice Srbije i regiona već i da se, zahvaljujući internetu, ono učini lako dostupnim svima“, kaže Marija Vujanić, menadžer korporativnih komunikacija kompanije Telenor.

 

Sa Džonom Kenedijem ispred Bele Kuće (17.X 1963)
Sa Džonom Kenedijem ispred Bele Kuće (17.X 1963)

 

Sakupljena građa je dragocjeno svedočanstvo o putovanjima Josipa Broza, posjetama stranih šefova država i vlada, susretima sa svjetski poznatim ličnostima različitih zanimanja, kao i situacijama iz njegovog svakodnevnog života.

Fotografije, koje su djelo četvorice fotografa Dragutina Grbića, Aleksandra Stojanovića, Miloša Rašete i Mirka Lovrića, beleže brojne susrete Josipa Broza Tita sa predsednicima Sjedinjenih Američkih Država. Tito je bio јedini predsjednik strane države koјi se tokom svog mandata sreo sa svim predsednicima ove zemlje, a ujedno je bio i posljednji inostrani političar kojeg je Kenedi primio prije smrti.

 

Sa Ričardom Bartonom tokom snimanja filma Bitka na Sutjesci (5. IX 1971)
 
Sa Ričardom Bartonom tokom snimanja filma Bitka na Sutjesci (5. IX 1971)

 

Takođe, u arhivi se mogu pronaći i fotografije sa Ričardom Bartonom i Elizabet Teјlor, Sofijom Loren koјa kuva u kuhinji na Vangi, Đinom Lolobriđidom, Žozefinom Beјker, Kirkom Daglasom, Orsonom Velsom, kao i sa Žan Polom Sartrom, Papom Pavlom VI, sa članovima posade letjelice Apolo 11, koji su prvi sletjeli na Mjesec, kao i sa Če Gevarom, Vinstonom Čerčilom i kraljicom Elizabetom.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close