Zašto uopće padamo u nesvijest?

Gubitak svijesti definitivno nije ugodno iskustvo za one kojima se dešava, ali i za one koji se nalaze u njihovoj blizini

Piše: S.M.
Novovrijeme.ba

Iako se možda nikada niste pitali zašto, ekipa sa YouTube kanala “SciShow” kratko i jasno objašnjava manje poznata svojstva vašeg tijela.

Sve se dešava zbog “kvara” u nervnom sistemu i gubitka kisika u mozgu. Naime, mozak crpi kisik na sličan način kao što PC crpi električnu energiju – bez njega nema rada. Kisik u mozak dospijeva preko krvi i ukoliko se dovod iz nekog razloga zaustavi ili uspori, dolazi do stanja poznatog kao sinkopa ili – padanje u nesvijest.

Iako postoji čitav niz bolesti i stanja koje uzrokuju gubitak svijesti, najčešći oblik koji smo svi doživjeli ili vidjeli je vazovagalna sinkopa. Javlja se kada tijelo pretjerano reaguje na određene okidače kao što su prizor krvi.

Ime je dobila po vagusnom nervu, lobanjskom živcu koji snabdijeva svojim ograncima srce, pluća i abdominalne organe. Također, on je odgovoran za “restartovanje” tijela nakon što doživi šok. Da bi vas smirio on uspori rad srca i raširi krvne sudove, ali ponekad se desi da pretjera što se kod nekih ljudi manifestuje kao gubitak svijesti zbog manjka kisika u mozgu.

Na sreću, isti nerv ubrzo shvata da je pogriješio i u roku od nekoliko sekundi ispravlja grešku budeći nas podizanjem pritiska i vraćanja broja otkucaja srca na normalan nivo.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close