Zašto ste nam prešutili Island?

Nikakvih vijesti sa Islanda, je li? Kako to da se prekida program čak i kad muha proleti u, recimo, Egiptu ali nemamo nijedne udarne vijesti o tome što se dešava na Islandu? A na Islandu, ljudi su natjerali vladu da podnese ostavku, glavne banke su nacionalizirane, odlučeno je da se ne plaća dug Velikoj Britaniji i Nizozemskoj, zbog očajne državne finansijske politike, a okupljeno je i javno vijeće koje sastavlja novi ustav. I sve navedeno je urađeno na potpuno miran način. Cijela revolucija protiv sila koje su kreirale aktuelnu globalnu krizu provedena je tiho i to je valjda razlog što o svemu nije brujala javnost, niti je cijela situacija eskalirala u medijima tokom protekle dvije godine. A šta bi se desilo kad bi se i ostalo stanovništvo Evropske unije poslužilo ovim primjerom? Šta bi se desilo kad bi stanovništvo Sjedinjenih Američkih Država uzelo islandski prevrat za šablon djelovanja?

Sažetak činjenica o revoluciji na Islandu

Islanđani na referendumu za nove autore ustava Islanđani na referendumu za nove autore ustava Glavna državna banka je nacionalizovana 2008. godine. Islandska valuta Krona je devalvirana, a berza obustavljena. Zemlja je u bankrotu. Građani su protestovali ispred parlameta i uspjeli su se izboriti za nove izbore zbog čega su premijer i cijela vlada podnijeli ostavku. Zemlja je u očajnoj ekonomskoj situaciji. Zakonodavac predlaže isplatu duga Velikoj Britaniji i Nizozemskoj kroz rate od 3,500 miliona eura, koje će tokom narednih 15 godina Islanđani plaćati na mjesečnoj bazi, sa kamatom od 5,5 posto. Islanđani izlaze na ulice 2010. godine, i zahtjevaju referendum. U januaru 2010. godine, predsjednik osporava dalje plaćanje duga i najavljuje narodni miting. U martu je na referendumu glasovima 93 posto ISlanđana donesena odluka otkazivanja isplate duga. U međuvremenu, vlada je inicirala istragu kojom će pred lice pravde biti izvedeni odgovorni za krizu u zemlji, a mnogi visoki zvaničnici i bankari su pohapšeni. Interpol izdaje naređenje koje sve uvezane u kriminalnu hobotnicu tjera da napuste zemlju. Tokom ove krize izabrano je vijeće koje će ispisati novi Ustav, a na osnovu saznanja iskušenih u prethodnom periodu, a koji će biti zamjena za dotadašnji (kopija Ustava Danske).
Od 522 kandidata je izabrano 25 građana koji nisu imali nikakve veze sa politikom. Sve što je trebalo za kandidaturu je punoljetstvo i 30 različitih potpisa. Ustavno vijeće je počelo rad u februaru 2011. godine, da bi prezentiralo predložak zasnovan na preporukama dobivenim od različitih skupština iz cijele zemlje. Predloženi ustav mora odobriti i usvojiti važeći Parlament kao i onaj čiji će sastav biti poznat nakon narednih legislativnih izbora.

Šta su Islanđani uradili – mirnim putem

– natjerali su cijelu vladu da podnese ostavku
– nacionalizirali su banke
– izglasali referendum kako bi građani odlučili o ekonomskoj budućnosti
– pozatvarali odkgovorne za krizu
– ispisali novi vlastiti Ustav

Da li su nas mediji o ovome ikada informisali? Da li je ijedan politički program na radiju ili televiziji napravio barem komentar ili analizu ovog rješenja? Ne! Islanđani su nam uspjeli pokazati da postoji način obračunavanja sa sistemom, koji tlači i poigrava se krizama, dajući lekciju iz demokratije cijelom svijetu. Valjda zato ništa o svemu tome nismo znali, niti su se kreatori istina potrudili da nam jave.

Izvor: http://protest.ba/v2/zasto-ste-nam-presutili-island/

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close