ZAŠTO SE ZATVARA MUZEJ FOJNIČKOG SAMOSTANA

Zahvaljujući pet tona lož-ulja koje je finansirao Kuvajtski generalni komitet za pomoć BiH, eksponati Muzeja fojničkog samostana imaju šansu da neoštećeni dočekaju proljeće, ali Muzej će od danas pa sve dok ne propjeva ševa biti zvanično zatvoren, saznali smo juče od gvardijana fojničkog samostana fra Nikice Vujice.

“Svaki dan po dva sata tim gorivom zagrijem sve muzejske prostorije, da se umlači, da se studen ubije i vjerujem da će ovakvom štednjom količina ulja koju imamo biti dovoljna za ovu zimu”, govori fra Nikica, napominjući da zgradu samostana zagrijavaju drvima i ugljem.

Kucanje na svaka vrata

“Ovo nije prvi put da nam pomaže i gospodin kuvajtski ambasador Mohammad Fadel Khalaf, kao i predstavnici Kuvajtskog generalnog komiteta, kojima smo, kada su nas, zajedno s našim bivšim ambasadorom u Kuvajtu, gospodinom Edhemom Pašićem, posjetili, rekli da je za funkcionisanje Muzeja neophodno 30.000 litara lož-ulja, a mi nismo imali ništa. Preporučili su da im se pisano obratimo, i mi smo 4. novembra poslali molbu, a već dva dana kasnije su nam odobrili 10.000 KM. Odmah smo kupili gorivo, pa smo makar glavnu brigu skinuli s vrata”, priča fra Nikica, izražavajući veliku zahvalnost prijateljima iz Kuvajta, ali i federalnom Ministarstvu kulture, kojem su se obratili s nekoliko projekata: “Odobren je jedan (20.000 KM) za sanaciju crkve, dijelu muzejskog graditeljskog ansambla, zaštićenog od države.”

Gvardijan ističe neophodnost što hitnije popravke krovišta za pjevalište u crkvi. Upravo dok smo juče razgovarali, očekivao je inženjera projektanta. No, dio federalnih para je namijenjen i restauraciji tog vrijednog kulturno-historijskog zdanja, a poznati restaurator Nihad Čengić, koji će raditi ovaj posao, dao je ideju da se samostan obrati s projektom nekom od EU fondova.

– O tome smo već razgovarali s gospodinom Valentinom Inzkom i s gospodinom Živkom Budimirom. Čengić je u Albaniji na sličan način izvršio neke restauracije: dakle, EU bi finansirala rad nekoliko mladih evropskih restauratora, kojima bismo mi u samostanu bili domaćini. Očekujemo s velikom nadom rezultate ovog angažmana, jednako kao i ishod konkursa državnog Ministarstva civilnih poslova i jednog opštinskog, kaže fra Nikica. “Od Općine Fojnica smo već dobili 3.000 KM. Kucamo na sva vrata, bili smo i jedni od 900 aplikanata iz BiH za grantove hrvatske Vlade, no nismo prošli. Ne žalim se, vidite koliko je onih kojima su pare potrebne”, pomirljivo dodaje gvardijan Franjevačkog samostana.

Svećeničke i ostale obaveze

Ipak, priznaje: “Mene srce boli što ćemo Muzej zatvoriti. Znam, neki će se čuditi: A zašto, a kako? Ali, evo, u muzeju livanjskog samostana je sedam zaposlenih, a mi bismo bili sretni da možemo imati makar dvoje. Sada je tu, privremeno, Natalija Šmunić. U kompjuter unosi knjige. U samostanu smo samo vikar, kustos Muzeja i ja, svako s brojnim svećeničkim obavezama. Naravno, ako smo u samostanu, nikoga nećemo vratiti.”

I opet naglašava da je presretan što, zbog pomoći prijatelja iz Kuvajta, neće morati brinuti da li će se memla uvući u eksponate, da li će dragocjene tkanine istruhnuti, da li će stotine slika iz potkrovlja i više od 30.000 knjiga, koje su fratri stoljećima čuvali, propasti…

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close