Izabrani najznačajniji strani investitori

Agencija za unapređenje stranih investicija BiH /Fipa/ uručila je sinoć u okviru manifestacije “Izbor stranog investitora BiH” plakete najznačajnijim stranim investitorima u BiH u 2011. godini.

Priznanja investitorima dodijeljena su u četiri kategorije.

Preduzeće “Bentoproduct” iz Šipova izabrano je za najznačajnijeg investitora u kategoriji “Grinfild – potpuno novo ulaganje”, dok je “Mercator BH Sarajevo” izabran kao najznačajniji investitor u kategoriji “Akvizicija/privatizacija”.

U kategoriji “Otvaranje novih radnih mjesta” najboljom je proglašena “Al Jazeera Balkans”, dok je firma “Sportek” iz Kotor-Varoša najznačajniji investitor u kategoriji “Zajedničko ulaganje”.

Direktor Fipe Jelica Grujić rekla je da su izabrana preduzeća prepoznala i iskoristila svoju šansu u prošloj godini i na taj način postala pozitivan primjer potencijalnim investitorima za ulaganja u BiH.

Grujićeva je istakla da je u 2011. godini visina stranih investicija u BiH iznosila 290 miliona eura, a u prvih šest mjeseci 2012. – 296 miliona eura.

I pored globalne ekonomske krize, koja se u značajnoj mjeri odrazila i na ekonomiju u BiH, dobre kompanije ipak uspijevaju egzistirati, zapošljavati i stvarati novu vrijednost, što dokazuju i ove četiri kompanije, naglasila je ona.

Grujićeva je dodala da su poljoprivredno-prehrambeni, metalurški, drvno-preređivački, energetski i turistički resursi u BiH, domaći privredni potencijali u kojima trenutno ima najviše prostora za investiranje.

“Izbor stranog investitora BiH” je događaj u okviru kojeg se predstavljaju najuspješnija strana preduzeća koja posluju u BiH i koja doprinose pozitivnoj poslovnoj percepciji BiH, kao zemlje u kojoj je ulaganje isplativo.

Manifestacija se organizuje svake godine sa ciljem pružanja podrške i odavanja priznanja stranim preduzećima čija su ulaganja bila najznačajnija u prethodnoj godini

ekapija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close