logo
bios

Zašto se javljaju grčevi u nogama?

Objavljeno prije 2 mjeseca . u ned, feb 16th, 2020

Zašto se javljaju grčevi u nogama?

Grčevi u nogama mogu da se jave ako predugo stojite u istom položaju, zbog problema sa elektrolitima ili usled neuroloških oboljenja, između ostalog. U ovom članku ćemo vam objasniti najčešće uzroke za pojavu grčeva u nogama, kao i kako da ih izbegnete.

Verovatno ste mnogo puta u životu imali grčeve u rukama ili nogama. Ali zašto se grčevi uopšte javljaju?

Grčevi su nevoljna i iznenadna stezanja (kontrakcije) mišića koja izazivaju bol. Prema nekim procenama, od njih pati gotovo pola svetske populacije.

U normalnim okolnostima grčevi su prolazni i benigni. Međutim, oni na neko vreme mogu da onemoguće kretnje zahvaćenog mišića. Premda većina grčeva prolazi sama od sebe, ponekad oni mogu da budu pokazatelj da sa organizmom nešto nije u redu jer mogu biti samo simptomi nekih bolesti.

Grčevi u nogama su najčešći. Obično se javljaju noću i dovode do naglog buđenja usled bola. Mada uzroci mogu da budu različiti, poznato je da se učestalost grčeva u nogama povećava sa godinama i da češće pogađaju žene nego muškarce.

Zbog toga što mnogi ljudi pate od njih, u ovom članku ćemo vam objasniti koji je to glavni razlog za pojavu grčeva u nogama i kako mogu da se spreče.

Zašto se javljaju grčevi u nogama?

Grčevi u nogama mogu da imaju brojne moguće uzroke. U stvari, naučnici još pokušavaju da otkriju egzaktan mehanizam koji ih izaziva, kao i situacije koje ih pokreću.

Međutim, poznate su neke situacije koje su uočljivo povezane sa grčevima u nogama. Pre svega, istraživači ukazuju da se grčevi često javljaju nakon treninga kada nastupe napadi umora i zamora mišića.

Još jedan uobičajeni razlog je dugo ležanje ili određeni položaj koji dovodi do vršenja pritiska na mišiće nogu. Ovo je i objašnjenje za pojavu grčeva u ranim jutarnjim satima.

Grčevi u nogama su povezani i sa aktivnošću motoneurona (motornog neurona), koji je odgovoran za stimulaciju mišićnih kretnji. Zbog toga se javljaju i sa nekim neurološkim bolestima, kao što je Parkinsonova bolest. Slično tome, eksperti znaju da određeni lekovi povećavaju učestalost pojave grčeva. Zapravo, to je značajno neželjeno dejstvo lečenja raka. Skoro 80% pacijenata koji se leče od raka pati od grčeva u nogama.

Važno je da pomenemo da je najčešći uzrok grčeva u nogama – i u isto vreme najlakši za eliminisanje – dehidracija ili promena koncentracije nekih elektrolita u krvi. Ove dve situacije obično idu u paketu.

I pacijenti koji se podvrgavaju hemodijalizi često pate od grčeva u nogama. Ovo je direktno povezano sa disbalansom elektrolita u krvi. Na primer, to je slučaj sa kalijumom.

Štaviše, izgleda da su vaskularne bolesti, kao što su blokada u koronarnim arterijama ili u nekim krvnim sudovima nogu, takođe povezane sa pojavom grčeva u nogama.Osobe koje osećaju bolove u leđima i zglobovima češće imaju ovaj problem.

Kako se sprečavaju ili ublažavaju grčevi u nogama

U zavisnosti od uzroka, grčevi u nogama mogu da se spreče ili ublaže. Grčevi u nogama obično traju oko 9 minuta, a imaju tendenciju da se ponavljaju u isto doba dana ili u toku iste noći. Zbog toga, kada su veoma učestali, osobe koje od njih pate mogu na kraju da završe sa insomnijom (nesanicom).

Prvi korak ka sprečavanju pojave grčeva je da pokušate da se često krećete i da izbegavate duže zadržavanje u istom položaju. Takođe, stručnjaci preporučuju da tokom dana ili pre odlaska na spavanje radite vežbe istezanja. Hladnoća se takođe povezuje sa grčevima, pa je najbolje da budete u toplom okruženju. Kada dođe do grča možete da pokušate da opustite zahvaćenu regiju tako što ćete masirati stegnuti mišić.

Međutim, prava istina je da ne postoji medicinski tretman za sprečavanje grčeva. Neki medicinski profesionalci preporučuju određene vitaminske suplemente ili suplemente natrijuma ili magnezijuma. Međutim, oni se do sada nisu pokazali delotvornima.

Grčevi u nogama su veoma česti i mogu da ih uzrokuju mnoge bolesti.Ako se grčevi stalno ponavljaju, najbolje bi bilo da se posavetujete sa lekarom, kako bi se isključila njihova povezanost sa nekim oboljenjem.

Izvor: Dijeta Plus

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh