-TopSLIDEKolumne

Zašto je vlast Kantona Sarajevo pokušala državni udar u Parlamentu FBiH?

PRAVOSUĐE NA POTEZU Zašto je vlast Kantona Sarajevo pokušala državni udar u Parlamentu FBiH?

Piše: Rasim BELKO


Civilne i policijske vlasti Kantona Sarajevo, jučerašnjim ponašanjem bile su na ivici državnog udara u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Naime, vlast pomenutog kantona i njegov zdravstveni sektor donijeli su nekoliko naredbi o ponašanju u skladu s COVID situacijom. Tako je između ostalog zabranjeno okupljanje više od 30 osoba.

I ništa ne bi bilo sporno da su kantonalni inspektori i milicija upali u tržni centar, vjerski objekat, privatnu zabavu ili neki drugi vid okupljanja suprotno naredbama. Na to imaju pravo.

Ako se već tjera mak na konac moralo se znati da je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH sjednice zakazao mnogo ranije nego su u Kantonu Sarajevo donesene nove mjere i naredbe.

I niko ih ranije nije upozorio. I nikome nije smetala sjednica u srijedu, na kojoj je bilo više zastupnika, ali je problem sjednica u četvrtak s minimalnim brojem zastupnika koliko je potrebno za održavanje sjednice.

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine najveće je zakonodavno tijelo ovog entiteta, koji je po ustavno – pravnom ustroju “iznad” Kantona Sarajevo.

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Ustavom FBiH su zaštićeni od krivičnog progona i hapšenja za djela učinjena na radnom mjestu – u parlamentarnim klupama.

Jer Ustav je nedvosmislen: “Članovi oba doma Parlamenta Federacije ne mogu biti krivično gonjeni niti odgovorni u građanskom postupku za bilo koju radnju učinjenu u vršenju svoje funkcije. Nijedan član oba doma ne može biti pritvoren ili lišen slobode od bilo kojeg organa vlasti u Federaciji, bez odobrenja doma čiji je član”.

Čemu onda maskarada kantonalne inspekcije i policije. I šta da su parlamentarci odbili naredbe, da su htjeli duže diskutovati o nečemu. Bili ih smjeli uhapsiti?

Ima li među onima koji vode te institucije barem jedna osoba koja će upotrijebiti mozak i pravo i shvatiti da onakvo ponašanje ima jasnu definiciju državnog udara.

Na čelu Vlade Kantona Sarajevo, koja bi morala upravljati svim procesima u ovom kantou, pa i ponašanjem inspekcija je pravnik Mario Nenadić. No ni on se baš nije snašao.

Iako po zakonu rad policije mora biti odvojen od ministra unutrašnjih poslova, Ismir Jusko, prvi čovjek kantonalnog MUP-a morao je odreagovati i spriječiti upad policajaca na sjednicu Predstavničkog doma FBiH.

Ako nije znao Jusko, morao je znati komesar kantonalne policije u Sarajevu Nusret Selimović. Djelovanje policije je pod njegovom ingerencijom i da živimo u državi s minimumom vladavine prava neko bi morao odgovarati za pokušaj puča u Federaciji BiH.

Biranje direktora po stranačko – podobnoj liniji i ovaj put pokazalo se pogrešno. Fahir Halilović, inače blizak SBB-u, bez obzira koje je struke, morao bi znati, a ako ne zna pitati na koji način djelovati prema najvećoj zakonodavnoj instanci u Federaciji BiH.

Ono što je posebno zanimljivo je činjenica da se istovremeno s Predstavničkim domom održavala i sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Inspektori i policajci nisu došli u zgradu Parlamenta FBiH, što daje pravo na sumnju da je iz nekih razloga Predstavnički dom bio meta. S kojim razlogom, ne znamo.

Ne znamo ni zašto nije reagovala Federalna uprava policije BiH na čelu s Ensadom Kormanom. S obzirom da već godinama pratim rad Parlamenta FBiH sjećam se više situacija u kojima je FUP promptno reagovao u situacijama protesta kog zgrade Federalnog parlamenta.

Posljednja takva situacija bili su protesti u slučaju “Pazarić” kada su građani Sarajeva spontano došli pred zgradu Parlamenta i tražili objašnjenja. U roku od pola sata u zgradi Parlamenta pojavili su se FUP-ovci koje je predvodio Zoran Čegar i počeli s planom evakuacije (u slučaju potrebe) i zaštite parlamentaraca.

Jučer ih nije bilo. Neko je nezakonito i antiustavno krenuo da rastjeruje federalne zastupnike s radnih mjesta.

Zamislite da je kojim slučajem Parlament FBiH zasjedao u Mostaru, a Čovićevi kadrovi poslali policiju i inspekciju na zakonodavce. Cijela država bi bila u haosu. Bošnjačke minderlije iz Sarajeva pozvale bi i NATO da reaguje. Čović bi bio optužen za državni udar, antibosansko i antidržavno djelovanje.

Zapravo i to se desilo. Sjećate se migranata i prebacivanja u Salakovac. Čovićev ministar poslao policiju HNK na Bradinu da zaustave prijevoz migranata. Specijalci FUP-a ih sklonili s ceste. Zašto to nisu uradili u KS.

Izvjesno je da je SDA-SBB-DF vlast u Kantonu Srajevo u rasulu i da se jedva sastavljaju s pameti.  Nadamo se da je zbog toga došlo do jučerašnjeg državnog udara u pokušaju.

Jer, sve osim toga daje nam za pravo da su tri političke organizacije iz Sarajeva krenule u puč u entitetu Federacija BiH.

A za to se ide u zatvor!

Pravosuđe je na potezu!

Patria

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close