Visoko

Zašto je udvostručena cijena vode u Visokom

AVAZ istražuje: Zašto je udvostručena cijena vode u Visokom

Obećanja aktuelne vlasti u Visokom, na čelu sa gradonačelnicom Amrom Babić, da će kredit EBRD-a u iznosu od 4,5 miliona eura, odobren još augusta 2016. godine, riješiti problem snabdijevanja vodom u ovoj općini, pokazala su se neistinitim.

JKP “Visoko”

Usprkos jasnim zaključcima Općinskog vijeća da zbog realizacije projekta ne smije doći do povećanja cijena vode ona je sa tadašnjih 0,6 KM udvostručena na 1,2 KM po kubnom metra.

Emina Jusić (SDA), vijećnica u Gradskom vijeću Visoko

Najnoviju incijativu podnijela je vijećnica SDA, Emina Jusić, koja zahtjeva stavljanje van snage Odluke o davanju saglasanosti na izmjene i dopune Cjenovnika komunalnih i ostalih usluga JKP ”Visoko” d.o.o. Visoko.

– Pored inicijative, mi smo organizirali i potpisivanje peticije kojoj se odazvalo preko 2.000 građana i koji smatraju da je cijena vode preskupa za standard života u Visokom. Jedina reakcija na ovu temu bila je izjava gradonačelnice da “oni koji su organizovali potpisivanje peticije mogu očekivati samo isti takav broj glasova na izborima 2020.godine“. Ovakva izjava  ukazuje na pravdanje poskupljenja vode i ostalih nameta koje je usvojila aktuelna većina, te se politizira i populističkim nastupom skreće tema sa realne zbilje građana Visokog. Ova odluka tiče se aktuelne vlasti i građana i tu treba da postoji dijalog.  Aktuelna vlast ako želi biti iskrena  treba da ide u korist građana i to je vrlo jasno.  Klub vijećnika će uvijek podržati  korisne odluke za naš grad i tu nema dileme, na žalost naši građani su uskraćeni i za prenos sjednica Gradskog vijeća pa nisu u prilici spoznati ko i kakve odluke donosi u njihovo ime i u ime njihovog budžeta.  Ako je sve transparentno, zašto nije i javno? – pita se Jusić.  

Komentar o cijenama vode u Visokom zatražili smo i od direktora JKP „Visoko“.

Hasan Prelić, direktor JKP “Visoko”

– Ugovorom o kreditiranju kao preduzeće smo dobili konsultantsku firmu „CommunalCredit“ iz Beča, a metodologijom je ustanovljena ova, održiva cijena usluge, odnosno cijena vode od 1,2 KM. U analizi se naravno vodilo računa o ekonomsko-socijalnim elementima, pa je i na osnovu toga utvrđena cijena. Ono što bih pomenuo jeste da je ugovorom između Općine Visoko i JKP „Visoko“ iz budžeta izdvojen određeni dio sredstava, koja su preko Centra za socijalni rad dostupna socijalno ugroženim kategorijama, pa smo na taj način za te kategorije pokrili pomenuto poskupljenje. Na kraju bih istaknuo da daljnjih povećanja cijene vode neće biti, a cijena od 1,2 KM nije niti najskuplja, niti najjeftinija u BiH, pa tako imamo primjer Vareša gdje je cijena 1,3 KM, u Sarajevu je 1,10 KM, te Ilijašu 1,15 KM. – pojasnio nam je direktor JKP „Visoko“, Hasan Prelić.

Avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close