Zašto je prvi seks važan?

Prvi seks je zaista važan zato što kvalitet upravo tog iskustva određuje naš seksualni život u budućnosti, kažu stručnjaci.

Oni koji su svoje prvo seksualno iskustvo doživjeli u vezama koje su bile zasnovane na ljubavi i podršci, bili su zadovoljniji kasnijim odnosima i vezama.

Ova studija je među prvima koje se bave time koliko okolnosti u kojima neko izgubi nevinost utiče na njegov kasniji seksualni život.

Američki istraživači su ispitali 331 osobu muškog i ženskog spola o okolnostima u kojima su izgubili nevinost. Od toga da li su bili pod pritiskom ili su bili uplašeni, da li su osjećali krivicu i kajanje. Dvije trećine ispitanika je bilo u vezi kada je prvi put imalo seks, prnosi B92.

Detaljnom analizom njihovih odgovora, istraživači su došli do zaključka da su oni koji su se osjećali pri prvom seksu emotivno ispunjenijim imali kasniji seksualni život mnogo bogatiji. Bolje iskustvo pri prvom seksu također je dovelo i do rjeđih razočarenja u kasnijem životu, piše u Žurnalu seksualne i bračne terapije.

Istraživači Carie Smith i Matthew Shafler, koji su provodili ovu studiju, kažu da je zaključak koji proizilazi iz ove studije jasan – prvo iskustvo nije nevažno, ono poprilično utiče na kasnije seksualno iskustvo:

“Prvi seks stvara obrazac za misli i ponašanje za budućnost, navode oni.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close